Skip to content

Satsning mot gäng gav 35 kilo knark i beslag - "stryper de kriminellas inkomstkälla"

Polisen har satsat hårt på att ta narkotika i beslag i det brottsutsatta området Biskopsgården i Göteborg. Under ett år handlar det om 35 kilo - värt tio miljoner kronor på gatan. "Genom att störa narkotikahandeln stryper vi en viktig inkomstkälla för de kriminella", säger polisen Daniel Neck.

 

Dagens Juridik har tidigare rapporterat om polisens arbete i området Biskopsgården i Hisingen i Göteborg där man nyligen kunde konstatera en drastisk minskning av brottsligheten sedan man hade fått ett antal nyckelpersoner från områdets kriminella nätverk häktade (Dagens Juridik 2017-03-24).

De ingripanden som hade lett fram till häktningarna har varit en del av den verksamhet som polisen genomför tillsammans med Västra Hisingens stadsdelsförvaltning och som ingår i det så kallade medborgarlöfte som polisen har avgett till invånarna i Biskopsgården.

25 kilo knark och 24 vapen
Rapporten från det senaste årets satsning i området visar nu att det operativa arbetet mot narkotika och illegala vapen också har givit resultat: Cirka 35 kilo narkotika - värt cirka tio miljoner kronor på gatan - och 24 vapen, varav sex automatvapen, har beslagtagits.

- Genom att störa narkotikahandeln stryper vi en viktig inkomstkälla för de kriminella och varje vapen vi plockar bort från gatan är en avvärjd våldsrisk, säger kommunpolisen Daniel Neck som ingår i satsningen till polisen.se.

Rapporten visar att polisen har patrullerat i snitt 2,8 gånger per dag på så kallade ”hot spots” - särskilt brottsutsatta platser i Biskopsgården.

Tre grupper med poliser har arbetat brottsförebyggande under kvällar och helger vid mer än 1 000 patrulleringstillfällen.

Effekterna ska mätas av invånarna
Även den så kallade avhopparverksamheten i stadsdelen har förstärkts och en speciell koordinator har aktivt sökt upp ungdomar som befinner sig i riskzonen och som vill förändra sin livsstil.

De långsiktiga effekterna av satsningen ska också mätas i en trygghetsundersökning där invånare i Biskopsgården kommer att medverka före sommaren.

 

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt