Skip to content

Samtliga undersökta hotell hade olaglig kameraövervakning - hård kritik från DI

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Datainspektionen har granskat hur hotell använder sig av kameraövervakning - och i samtliga fall fattar myndigheten beslut om att ta ner kameror eftersom övervakningen strider mot lagen.

 

- För varje plats som övervakas måste hotellen kunna visa att det finns ett starkt behov av övervakningen, till exempel därför att platsen är brottsutsatt. Det har de granskade hotellen i många fall inte kunnat visa, och då är övervakningen olaglig, säger Datainspektionens jurist Martin Hemberg.

Datainspektionen har granskat kameraövervakning på fem hotell i Stockholm, Göteborg, Gävle, Västervik och Jönköping.

Den kameraövervakning som undersökts har framförallt varit den som sker på platser som är stängda för allmänheten och där endast personal eller gäster befinner sig. Det har till exempel handlat om trapphus, korridorer, utrymmen bakom reception, garage och bagagerum.

Datainspektionens undersökning visar att samtliga hotell som ingick i granskningen sköter sin övervakning på ett olagligt sätt.

I de fall hotellen inte kan visa att det starka behov som motiverar en övervakning har Datainspektionen nu uppmanat hotellen att ta ner kamerorna. För tre av de granskade hotellen innebär detta att de inte längre får ha kvar några kameror alls.

De två andra hotellen får behålla vissa kameror, men inte andra.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt