Skip to content

Samtliga frikänns i Saab-målet - och advokaterna får över tio miljoner i arvode

Chefsjuristen Kristina Geers, försvarare Bengt H Nilsson, Saabs siste huvudägare, vd och styrelseordförande Victor Muller och Saabs tidigare vd Lars Åke Jonsson under Saab- rättegången i Vänerborgs tingsrätt. Foto: Adam Ihse/TT

Vänersborgs tingsrätt friar de sju personer som åtalats för ekonomiska brott i Saab Automobile före konkursen 2011.

 

Vänersborgs tingsrätt har idag frikänt samtliga sju tilltalade som stått åtalade för brott begångna under Saabs sista verksamhetsår.

Tingsrätten anser inte att "det sätt som Victor Mullers ersättning från Saab och ett avtal med en återförsäljare för den ukrainska marknaden redovisats i Saabs bokföring inneburit att Saabs bokföringsskyldighet åsidosatts".

Inte ägnat att påverka bedömningen
Inte heller har tingsrätten funnit att de uttalanden i media som förekommit från framförallt Victor Mullers sida "har varit ägnade att påverka bedömningen av Saab i ekonomiskt avseende med hänsyn till i vilket sammanhang de förekommit där tyngdpunkten i medias rapportering legat på Saabs stora ekonomiska problem".

Inte grov urkundsförfalskning
Tingsrätten skriver vidare att åklagaren inte heller "kunnat styrka att någon av de tilltalade gjort sig skyldiga till grov urkundsförfalskning". Åklagaren har inte heller enligt tingsrätten visat att "revisionen av Saab för år 2010 fortsatt efter det att revisorerna intygat att de avslutat revisionen".

Över tio miljoner i advokatkostnader
Totalt vill de sju advokaterna ha ersättningar på 10,2 miljoner vilket tingsrätten godkänner. Tingsrätten konstaterar bland annat att "ett omfattande arbete har lagts ner av försvaret före huvudförhandlingen" och att advokaterna hjälpt till att hålla förhandlingstiden nere.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt