Skip to content

Samtliga frikänns i Saab-målet - och advokaterna får över tio miljoner i arvode

Chefsjuristen Kristina Geers, försvarare Bengt H Nilsson, Saabs siste huvudägare, vd och styrelseordförande Victor Muller och Saabs tidigare vd Lars Åke Jonsson under Saab- rättegången i Vänerborgs tingsrätt. Foto: Adam Ihse/TT

Vänersborgs tingsrätt friar de sju personer som åtalats för ekonomiska brott i Saab Automobile före konkursen 2011.

 

Vänersborgs tingsrätt har idag frikänt samtliga sju tilltalade som stått åtalade för brott begångna under Saabs sista verksamhetsår.

Tingsrätten anser inte att "det sätt som Victor Mullers ersättning från Saab och ett avtal med en återförsäljare för den ukrainska marknaden redovisats i Saabs bokföring inneburit att Saabs bokföringsskyldighet åsidosatts".

Inte ägnat att påverka bedömningen
Inte heller har tingsrätten funnit att de uttalanden i media som förekommit från framförallt Victor Mullers sida "har varit ägnade att påverka bedömningen av Saab i ekonomiskt avseende med hänsyn till i vilket sammanhang de förekommit där tyngdpunkten i medias rapportering legat på Saabs stora ekonomiska problem".

Inte grov urkundsförfalskning
Tingsrätten skriver vidare att åklagaren inte heller "kunnat styrka att någon av de tilltalade gjort sig skyldiga till grov urkundsförfalskning". Åklagaren har inte heller enligt tingsrätten visat att "revisionen av Saab för år 2010 fortsatt efter det att revisorerna intygat att de avslutat revisionen".

Över tio miljoner i advokatkostnader
Totalt vill de sju advokaterna ha ersättningar på 10,2 miljoner vilket tingsrätten godkänner. Tingsrätten konstaterar bland annat att "ett omfattande arbete har lagts ner av försvaret före huvudförhandlingen" och att advokaterna hjälpt till att hålla förhandlingstiden nere.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

Gårdagen var en extremt tung dag. I dag vaknade vi med samma känslor som efter Palmemordet. Vårt rättssamhälle håller på att klappa ihop både inifrån och utifrån.Dessa stora mål , både ekonomiska och andra, slutar allt oftare i frikännanden, gigantiska kostnader och skadestånd. Polis och rättsväsende tvingas att satsa mer och mer resurser på jättemål som innebär mindre resurser till framför allt vardagsbrotten. I Stockholmsområdet klaras nu bara 1,5 procent av bostadsinbrotten upp och vi närmar oss snabbt den skräckvision som GW kom med för 30 år sedan då han menade att vi går mot en nollpunkt då det gäller brottsuppklarning.

Vi vaknar i dag till ett Sverige som totalt förändrats på några år. Våra politiker har varit ytterst naiva som litat på att de öppna armarna för flyktingar skulle innebära att de lägger konflikterna i sina hemländer bakom sig och satsar på att bli en del av det svenska samhället. På område efter område har vi istället fått se hur man fortsätter och lever i sitt ärvda förtryck och hotar och hatar. Rättssamhället kommer inte åt de extremister som stödjer IS och som efter krigshandlingar återvänder. Vi har ingen möjlighet att bli av med individer som hotar säkerheten i vårt land. Terroristdådet i går ställer frågan varför vi skall straffas för vår humanitet. Hur har ondskan kunnat utbreda sig fritt i hela världen ?

Ja! Den hemska massinvandringen kraschade Saab och ledde till denna frikännande dom!

Eller, vänta lite.

Håller med Anders Bergstedt till 100 %. Märkligt att "öppna armarna" förespråkarna inte inser vad deras naiva och blåögda åsikter ställer till med.

Om utgången vore så självklar som försvararna hävdar i media kan man som skattebetalare undra vad det är som de har gjort som de ska ha 10,2 miljoner kronor för. Kanske är det så att tingsrätten inte riktigt har förstått eller rättare sagt att åklagarna i målet haft ett alltför stort förtroende för domstolens kompetens. Läser man domen blir man inte direkt övertygad om att det är rättdömt. Tvärtom vore det konstigt om detta inte överklagades.

Åklagarna i dylika mål har ju en fullständigt hopplös uppgift. De har samhällets tryck på sej att visa att så här får man inte göra. Skandiahärvan och HQhärvan liksom många andra EKO-mål var ju hopplösa. En kanske avgörande orsak är att framför allt Tingsrätterna inte har kompetensen och då det gäller Saab har den lokala förankringen och relationer onekligen betydelse. Rent moraliskt gjorde de åtalade ju allt för att rädda Saab !

Elementär juridik: åklagare skall inte åtala om de inte kan förvänta sig en frikännande dom.

Fast tvärtom.

Hur mycket skattepengar plöjde åklagarmyndigheten ner i målet (förutom att orsaka utgiften på de 10 miljonerna till försvararna) ?
100 miljoner?