Skip to content

Rakhmat Akilov häktad efter erkännande - men tidigare misstänkt kumpan utvisas direkt

Advokaten Johan Eriksson försvarar Rakhmat Akilov som erkänner terroristbrott och häktades av Stockholms tingsrätt idag. Foto: Fredrik Sandberg/TT och övervakningskamera

39-årige Rakhmat Akilov erkänner brott och häktades idag av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Åklagaren har samtidigt beslutat att häva anhållandet av den man som anhölls i söndags - och han kommer att utvisas direkt.

 

Rakhmat Akilov häktas på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Han erkänner sig skyldig till terroristbrott och enligt hans advokat Johan Eriksson har han inte enbart lämnat ett "blankt" erkännande utan också uppgifter som styrker hans erkännande och går ihop med polisens övriga utredning.

Största delen av dagens häktningsförhandling hölls dock bakom stängda dörrrar och Johan Eriksson är belagd med yppandeförbud och kan därför inte gå in på i sak vad som har kommit fram.

Åtal mot Akilov ska enligt tingsrättens beslut vara väckt senast den 11 maj.

Idag beslutade åklagaren också att häva anhållandet av den man som anhölls i söndags skäligen misstänkt för terroristbrott. Enligt åklagaren har misstankarna mot honom försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad.

Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt