Skip to content

Rakhmat Akilov häktad efter erkännande - men tidigare misstänkt kumpan utvisas direkt

Advokaten Johan Eriksson försvarar Rakhmat Akilov som erkänner terroristbrott och häktades av Stockholms tingsrätt idag. Foto: Fredrik Sandberg/TT och övervakningskamera

39-årige Rakhmat Akilov erkänner brott och häktades idag av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Åklagaren har samtidigt beslutat att häva anhållandet av den man som anhölls i söndags - och han kommer att utvisas direkt.

 

Rakhmat Akilov häktas på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Han erkänner sig skyldig till terroristbrott och enligt hans advokat Johan Eriksson har han inte enbart lämnat ett "blankt" erkännande utan också uppgifter som styrker hans erkännande och går ihop med polisens övriga utredning.

Största delen av dagens häktningsförhandling hölls dock bakom stängda dörrrar och Johan Eriksson är belagd med yppandeförbud och kan därför inte gå in på i sak vad som har kommit fram.

Åtal mot Akilov ska enligt tingsrättens beslut vara väckt senast den 11 maj.

Idag beslutade åklagaren också att häva anhållandet av den man som anhölls i söndags skäligen misstänkt för terroristbrott. Enligt åklagaren har misstankarna mot honom försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad.

Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

29 comments

Utvisas direkt, eller omedelbart tas i förvar? Utvisas var isf?

Kräver kanske ingen domstolsinblandning att förvara människor istället för att häkta desamma.

Förvaring är kanske ett begrepp vars innebörd går att upphandla för vem som... var som... när som... på obegränsad tid...

Det heter att vara förvarstagen. Regler om detta finns i 10 kapitlet utlänningslagen.

Tack.

Så här säger aftonbladet om vittnesmål som leder till gripandet av misstänkt...

Citat:
" Det första larmet kom från en kvinna som observerade Rakhmat Akilov på ett tåg från Stockholm.
– Hon kände igen honom från fotot som spreds i media. Dessutom verkade han nervös och hade brända kläder, säger en källa."

Bilden damen refererar till är samma som här ovan på DJ om aftonbladet valt att återge rätt bild till sin text.

Denna bild på misstänkt fångas på tågstation för tåg norrut från Stockholm efter dådet (men innan tåg slutar gå får vi förmoda.)

Misstänkt är klädd i svarta byxor, vit tröja, grön jacka och vita skor. Inga brännskador syns på kläderna, ej heller smuts eller sot på vit tröja/ vita skor. Blod syns inte heller trots att blodspår sägs visa flyktväg efter dåd.

I tidigare artiklar har det varit damen som talat om rånarluva med glassplitter, nu är det månen som förföljer misstänkt i Märsta från bil.

LGWPs handskar på misstänkt lyser med sin frånvaro i alla vittbesutsagor och bilder.

Hur ska polisen förklara dessa motstridiga uppgifter?

Bilderna publiceras första gången kl. 17.45. på polisens presskonferens fredag e.m.

Tåg slutar gå kl. 15. 09 enligt rättelse i DN. Första uppgift var kl. 15. 38.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1a1LQ/hjaltevittnena-ledde-polisen-t...

Länk till DNs tidsangivelser över dådet...

Var god att rätta mig om jag skrivit fel någonstans.

http://www.dn.se/sthlm/dadet-pa-drottninggatan-detta-har-hant/

Länk till gripandet i Hjulsta.
Misstänkt är 17 år.

http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/familjen-ville-inte-ha-honom-i...

Vet ej var kumpan som är 39 år grips vilket tydligen sker senare.

Men vilka två häktas först?

Lastbilsföraren och ? Det råder oklarhet härom.

Bilder/video på ytterligare tre gripande på attentatsplatsen fredag e. m

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4390436/Truck-rammed-group-pedes...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GWQdV/per-83-sag-akilov-pa-bussen--s...

Citat från dagens Aftonbladet....

"– Vi tittade bak och såg en kille som var blodig i ena sidan av ansiktet. Han såg ut som en uteliggare."

Med detta vet vi då att misstänkt åkt SL:s buss nummer 583 mot Märsta kl. 17.00, blodig i ansiktet och ser ut som en uteliggare.

Misstänkt grips vid kl. 20.00 i Märsta men vad gör han tiden där emellan ?

Och var blir han blodig mellan T-central där bilden fångar honom (oblodig!) och SL buss 583?

Vilka skor har mannen på bussen? Hur betalar han för biljett? Varför nämns ej rånarluva? Är mannen på bussen en uteliggare som åkt buss 583 förr? Reser han alltid denna tid mot Märsta? Är han klädd som han brukar vara?

pip ! Blir du inte trött på att debattera med dej själv dag och natt ? Ingen bryr sej !

Nä inte alls. Ser du nån annan i hela världen som bryr sig om denna människas rättsäkerhet? Gör du till exempel? Och du förstår väl heller inte att en människas rättsäkerhet påverkar nästa människas rättsäkerhet.

Vet du vad jag har funderat över nu?

Jo, hur man bevisar sin egen rätta identitet om man kommer från Uzbekistan och befinner sig i svenskt häkte med restriktioner.

Den namngivne kan ju vara en känd terrorist men den häktade behöver inte tvunget vara just den namngivne personen. Någon annan kan påstå det.

Vilket innebär att allt som rör den namngivne inte behöver omfatta häktad, då det kan röra sig om olika identiteter.

Johan Eriksson måste börja med att utreda vem hans klient är enligt honom själv.

Och sen vem han är enligt polisen... och Migrationsverket kanske. Rätt svårt med språkbärriärer och kanske rädsla och sjukdom hos häktad.

Nya och skarpa bilder/film på misstänkt.

Här kan man också se hur han rör sig, gångstil, längd, väska mm. Självklart viktigt för rättsäkerheten.

För mig ser det ut som att sällskap ansluter på väg ut.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/mmr4L/har-fangas-han-pa-film--fore-a...

Den gröna jackan ser även ut att ha axelklaffar.

Här en länk om misstänkts olika identiteter och några uttalande från kriminologen Jerzy Sarnecki i dagens Expressen...

http://www.expressen.se/nyheter/gatorna-kring-rakhmat-akilovs-tre-identi...

Kan vi få en åldersuppgift på den som ska förvaras och sedan utvisas?

Finns det nån som kan återge vad Johan Erikssons säger om läckorna...

Min uppspelning stannar där hela tiden.

https://www.svd.se/terrormisstanktes-advokat-viktigt-med-demokratiska-pr...

Lite läskig att vi inte får en bild av hur den misstänkte ser ut att jämföra med de bilder som publicerats på honom redan. Varför?

Var han inte i Förvar När Han Var Häktad????

Kan vi inte ägna oss åt prognosen för vad som kom mer att hända med den häktade terroristen ?

Han har ju erkänt brotten och har uppenbarligen berättat för tingsrätten. Bevisningen verkar ju vara säkrad på alla fronter och det återstår bl.a.tekniska analyser. Naturligtvis är det viktigt att nu ägna mycket resurser åt brottsoffren. Dödsfallsersättningar går efter schabloner men beloppen för bestående skador tar säkert lång tid att få fram. Eftersom den misstänkte aldrig kommer att betala några skadestånd borde man separera detta från brottmålsprocessen.

Nu har ju Eliasson och Löfving gått ut och flaggat för att 100 poliser kommer att vara sysselsatta i ett år med att få ihop förundersökningen. Med tanke på att så mycket redan verkar klarlagt behöver man inte utreda in absurdum och vända på varje sten för att få en bakgrund som inte har någon betydelse för domen. Det behövs inte många sidor för att domstolen skall döma honom till livstids fängelse. Jag anser det redan uteslutet att han kommer att dömas till psykvård. Det är ju ganska anmärkningsvärt att IS inte tagit tillfället att förklara att gärningsmannen haft deras uppdrag. Han har idoliserat IS , uppenbarligen inte haft religiös bakgrund och omgivningen kunde aldrig tänka sig att han skulle begå ett sådant avskyvärt brott. Han har ju fru och fyra barn kvar i hemlandet. Nej jag tror att IS var hans personliga rustning för att hotstraffa Sverige som höll på att knyta igen snaran mot honom !

DJ har ju haft många artiklar om kritiken mot långa häktningar i Sverige. Det värsta var ju den narkotikakung som satt häktad i tre år och sedan frikändes. Jag tror att om man begränsat den utredningen till väsentligheter hade ärendet blivit gripbart och utgången en annan. Det finns säkert en strategi från polisen att också denna gång överarbeta ärendet. Då hoppas jag att åklagarna styr upp utredningen på väsentligheter så att det blir rättegång i höst !

Jag vill gärna se synpunkter från våra kloka jurister i denna spalt om det finns någon möjlighet att förenkla utredningsförfarandet !

Jag tyckte också det var en märkligt uppgift att fallet skulle komma att sysselsätta 100 poliser i ett år. Mannen har erkänt och det tycks finnas teknisk bevisning som skulle kunna styrka erkännandet (blod/glassplitter). Analysera den tekniska bevisningen, gör en liten sinnesundersökning om det bedöms nödvändigt, och åtal skulle kunna väckas och huvudförhandling hållas redan i maj, eller i vart fall senast i höst. Visst, det är viktigt att reda ut om det finns ytterligare personer som haft med dådet att göra, men det kan väl en liten grupp inom polisen fortsätta att roa sig med när huvudgärningsmanen väl är dömd. Det måste väl finnas viktigare uppgifter för hundra årsarbetskrafter inom polisen än att analysera mannens barndomskontakter, eller vad nu tanken är.

Myndighetsjurist ! Jag tror att de flesta är överens med oss men det är ett väldigt revirpinkande mellan polischeferna och juristerna. Dom borde ta del av denna debatt men jag tror inte att intresset finns. Jag skickar främst budskapet till Dan Eliasson och Mats Löfving. De är bara intresserade av att få ut sina budskap !

Borde det inte vara förbjudet att utvisa en "kumpan" till en terrorbrottsanklagad innan målet gått till åtal? Kan ej misstänkt behöva använda en " kumpan" som vittne och därför äga rätt att höra denne, i bevishänseende?

Man skapar redan nu en bild utåt att misstänkt haft en "kumpan" men försvårar sedan samtidigt misstänkts möjlighet att styrka eller dementera denna uppgift.

Man försvårar bevisläget för misstänkt.

PIP - terrrorislagen är enkel - enbart misstankar om terrorism kan
leda till hemlig utvisning - det är SUPO som hanterar detta.

Idioten erkände ju att han är terrorist och har begått terrorisbrott.

När sanningen är att han enbart är en besviken azylsökande med
kapitalistdrömmar som som fått avslag.

Men han har nu blivit En Vinnare - han har fått uppehållstillstånd i
ankdammen MINST 10 år.

NU ÄR DET INGEN SOM UTVISAR HONOM PGA HANS EFTERLYSNING

Vi är inte rädda påstår politrukerna fast de i själva verket är Livrädda
detta har tagit sig uttryck i gränskontroller - fler poliser o polisanställda
och fler kontroller och razzior och det kommer inre gränskontroller som
ett brev på posten

Fallet påminner mest om Anna Lindh tycker jag. Nån helsnurrig.

Och riktigt vad han erkänt eller sagt i förhör gäller ej i domstol. Han kan ändra sig. Språkbärriärer försvårar och J. E bör anlita en egen tolk till sina förhör med misstänkt.

Media har inte heller återgett vad som i övrigt binder honom till brottet.

LGWP har visst påstått att han var hanskbeklädd. Sådana uppgifter saknas sedan tidigare. Avsaknad av dna ska väl förklaras med detta. Vi får se.

Jag hoppas Johan Eriksson är stark och tar den hjälp han behöver. Egna utredningar lär behövas. Kanske vill någon donera så att rättsäkerhet råder för alla, alltid. Det är det det som är viktigt just nu. Rättsäkerhet.

Handskbeklädd

Det är besvärande att LGWP går ut och påverkar ev. vittnen om hur misstänkt var klädd när det råder yppandeförbud för försvaret.

Endast luttrade förhörsledare bör användas. Gärna två olika till varje förhör i direkt följd. Nr två kan gå fortare fram. Förhörsledare kan höra olika saker. Spela in alla förhör på film. Då minns man själv bättre också. Ju mer dom som stannar i huvudet desto mindre måste man gå tillbaka och kolla upp senare.

Man får passa sig för att ställa ledande frågor typ, " har du sett nåt konstigt ".

Det är vad människor sett/hört som är väsentligt. Om det är konstigt eller ej kan man bedöma senare. Allt ska med. Tanten som gick över gatan. Bussen som passerade.Osv.

Då får man ett så komplett pussel som möjligt och kan leta upp tanten som gick över gatan om det skulle behövas för att få fram exaktare tidsangivelser exempelvis...

100 poliser i över ett år - här handlar det om att Zuuugaaa Uuuut Skattebetalarna
på pengar o motivera sitt arbete.

Hur gott har Palmeutredaren Jan Svelin levt i decennier på palmemordet?

Och Arne Irvell på våldroteln - han skulle inte gå i pension förrän palmemordet
var löst och nu har han väl dött av ålderdomssvaghet - men han zöööög åååt
sig mycket av skattebetalarnas pengar så länge det gick - för han jobbade
på övertid

Så kan det vara och uppfattas men samtidigt måste ju polis utgöra ett reellt hot för människor som planerar eller utför terrordåd.

Man kan lära sig andra saker på vägen, förbättra samarbete med såväl polis som militär.

Kontaktnät kan användas för att lösa andra brott senare och nya strategier i brottsbekämpande verksamhet kan se dagens ljus.

Ingen random galning utför brott med förberedande spränganordning på en lastbil de annars inte brukar. De ligger bevisligen nån planering bakom vilket indikerar att nån vill befatta sig med dessa dåd i Sverige. Då ska man väl ge dom så mycket motstånd man kan direkt.

50 poliser är det sagt. Det är fem grupper med tio poliser i vår grupp och tre grupper i skift / dygn med vars åtta timmar. Inte så mycket när allt kommer omkring.

Uppklarning av brott görs främst för ökat skydd för allmänheten också. Skyddet går före just lagföring tror jag.