Skip to content

Motmedel mot överdoser även utanför sjukhusen - ska minska narkotikadödligheten

Naloxon. Foto: OLA TORKELSSON / TT

Naloxon, ett motmedel mot bland annat heroinöveroser, bör finna även utanför sjukvården för att kunna ge blixtsnabb hjälp. Det anser regeringen som därför har gett Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i uppdrag att utreda möjligheterna.

Sverige har länge haft höga siffror när det gäller antalet dödsfall bland narkomaner - någonting som regeringen försöker råda bot på.

En del av arbetet handlar om läkemedlet Naloxon som används vid överdos av opioider och verkar på bara ett par minuter.

Naloxon har visat sig vara avgörande för om personen överlever till exempel en heroinöverdos eller inte. 

Idag finns Naloxon endast tillgängligt inom sjukvården vilket försvårar möjligheten att snabbt få tillgång till medlet i en livshotande situation.

Regeringen vill därför utreda möjligheterna att distribuera Naloxon även utanför sjukvården – ett uppdrag som Socialstyrelsen och Läkemedelsverket tillsammans ska genomföra.

Myndigheterna ska bland annat se över möjligheten för att anhöriga som lever nära personer som riskerar att överdosera opioider skulle kunna få tillgång till Naloxonläkemedel.

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket får 500 000 kronor var för uppdraget som ska redovisas senast den 31 december 2017.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Det behöver inte utredas. Det handlar om ett enkelt, etiskt ställningstagande. Vill man rädda liv eller inte?

Naloxon är ett gammalt, billigt, beprövat livräddande läkemedel utan missbrukspotential och som i princip inte går att överdosera.

Det finns ingen anledning att förvägra missbrukares anhöriga tillgång till naloxon utom byråkratisk ondska.

Det är det ställningstagandet som lett till utredningen, och det är även anledningen till att utredningen ska gå fort antar jag. Det behövs en utredning för att hitta ett sätt som funkar med nuvarande regler eller välavvägda regeländringar. Läkemedelsområdet är hårt reglerat eftersom det är förenat med stora risker. Lösningen när reglerna skapar problem är inte att strunta i reglerna utan att hitta lösningar eller bra sätt att ändra dem.

Det är inte om läkemedlet är bra eller inte som ska utredas utan hur regelverket ska fås att gå ihop med det användningssätt som är tänkt.

Som jag förstått ville de som fick nej hos Läkemedelsverket att sjukvården skulle distribuera läkemedlet till Polis, räddningstjänst och andra som kan komma i kontakt med människor som överdoserat, så att de ska kunna ha läkemedlet för att ge det i en sån situation. Jag vet inte om det är en bra eller dålig lösning i sig (att det ska gå genom sjukvården) men det passar inte ihop med de regler som finns om hantering av läkemedel i sjukvården.

Folkhälsominister ger Socialstyrelsen och Läkemedelsverket uppdrag att snabbutreda möjligheterna motmedel nalaxon men regeringens prioriteringar anmärkningsvärda från sjukvårdens lagar och patientsäkerhetsperspektiv. Brukarföreningen och missbrukargrupper har varit regeringens påläggskalv från dag 1 men där patientsäkerheten i vården står som förlorare. Ingen ifrågasätter rätten till liv och rädda liv det har alltid varit vårdens främsta uppgift men av oförklarlig anledning dagens bistra samhällsklimat tar Stockholmselit både läkare och sjuksköterskor för givet men redan bestraffat Stockholm dyrt från sjuksköterskeflykt vår sjukhus. Inga sjuksköterskor? Återgå till gå. Från regeringens nalaxon prioriteringar konstaterar torrt frånvaro botande hepatit C behandling och smittspårning från väldokumenterat mörkertal dödlig hepatit C smitta som spridits till svensk vårdpersonal och patienter från läkemedelsföretag i USA under 1980 tal. Den dödliga Hepatit C smittan som spridits i vården är socialdemokraternas värsta politiska långbänk, pågått ,olöst snart 40 år senare. 2015 jan. larmade Professor hans Rosling regeringen om smittskyddslagbrott att ej erbjuda botande hepatit C behandling men regeringen stod tyst och idag är Hans Rosling död. Ja regeringen beslutar över liv och död i vården och statssekretare Agneta Karlsson med yrkesbakgrund läkemedelsindustrin vet nog hur en slipsten ska dras. Tyvärr satsade Socialdepartement på fel häst, Brukarföreningen har gått i konkurs och Folkhälsomyndigheten begärt återkrav statsbidrag 100.000 tals kronor och föreningen misstänks för ekonomiska oegentligheter. ja idag finns bara en röst kvar som kan föra delar av Hans Roslings arv vidare pågående hepatit epidemi 400 miljoner smittade och svenska smittskyddslagbrott. Inte ens Alliansregering var så "korkade" blottlägga sig som denna regering med eller utan nalaxon.. Vem vågar påstå Paolo Macharini etikens tjernobyl? Sverige sällar sig till skara korrumperade vårdnationer kategori: Italien.