Skip to content

Mannens version lika trovärdig - hovrätten friar tidigare fälld från våldtäkt

Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt tingsrätten drabbades kvinnan av så kallad "frozen fright" - någonting som mannen borde ha insett. Själv hävdar han att det var kvinnan som tagit initiativet och att han till och med hade avvisat hennes sexuella inviter. Mannen dömdes dock till två års fängelse för våldtäkt. Han frias nu av hovrätten.

 

Den 31-årige mannen åtalades för våldtäkt vid Göteborgs tingsrätt efter en efterfest på ett hotellrum i Göteborg. Utöver mannen hade det funnits fyra män och två kvinnor på festen - personer som mannen inte kände sedan tidigare.

Efterfesten pågick fram till morgonen då de andra männen lämnade hotellet. De båda kvinnorna hade dock under natten somnat på mannens hotellrum.

"Paralyserad av skräck"
Kvinnan har enligt åtalet väckts av att mannen drog av henne byxorna och då blivit så rädd att hon inte vågade göra något motstånd. Därefter ska han ha penetrerat henne med sina fingrar.

Enligt kvinnan försökte hon både skrika på sin väninna och röra sig men misslyckades "eftersom hon var så rädd att hennes kropp var paralyserad".

Till slut ska hon ha bitit sin kompis i armen så att även hon vaknade. Kompisen berättar att hon inte såg exakt vad som hände men att väninnans byxor var neddragna. Hon lade sig då mellan mannen och sin väninna.

"Jag avfärdade henne"
Mannen nekar helt och hävdar att det i själva verket var kvinnan som hade tagit initiativ till sexuellt umgänge, att hon redan tidigare under kvällen hade tagit honom i skrevet, men att han då hade avfärdade henne.

Han medger att han har haft sin hand i hennes underliv men att det var hon som hade tryckt sig mot honom och därefter fört hans hand dit.

Trovärdig berättelse
Han uppgav dessutom att han under natten hade blivit av med både sitt bankomatkort och en summa kontanter. Göteborgs tingsrätt ansåg dock att kvinnans berättelse var trovärdig.

Tingsrätten skrev i sina domskäl:

"Åtalet bygger i huvudsak på målsägandens uppgifter... Målsägandens berättelse är klar och till största delen rik på detaljer. Berättelsen är fri från motsägelser och svårförklarliga moment."

Frozen fright
Enligt tingsrätten hade det inte heller funnits något skäl för henne att ljuga eftersom hon inte hade haft någon tidigare kontakt med mannen. Tingsrätten ansåg att kvinnan hade befunnit sig i ett tillstånd av så kallad ”frozen fright”.

Tingsrätten skrev i sina domskäl:

"Huruvida X (den tilltalade) har varit medveten om att målsäganden befann sig i ett tillstånd av s.k. frozen fright är oklart, men X måste under det sexuella umgänget ha insett risken för att en ung kvinna, som dessutom är kraftigt alkoholberusad, kan uppleva en sådan situation som den aktuella, där hon strax innan vaknat av en i det närmaste helt främmande man känt på hennes kropp, som skrämmande och reagerar med allvarlig rädsla." 

Två års fängelse
Tingsrätten ansåg därför att mannen hade varit likgiltig inför hennes utsatta situation och han dömdes för våldtäkt till två års fängelse och 120 000 kronor i skadestånd.

En nämndeman var skiljaktig och ville fria mannen eftersom hon ansåg att även hans berättelse var trovärdig.

Mannen överklagade domen till Hovrätten för Västra Sverige som nu underkänner tingsrättens resonemang.

Hovrätten påpekar att det i ett brottmål inte är tillräckligt att målsägandens berättelse är mer trovärdig än den tilltalades.

Mannen lika trovärdig
Hovrätten kommer fram till att mannens version är lika trovärdig som kvinnans och att detaljerna i hans berättelse stöds av annan bevisning - bland annat hans nyckelkort på hotellet.

Hovrätten skriver:

"En samlad bedömning av det som lagts fram leder till att X lämnat en trovärdig berättelse som i vissa delar stöds av övrig bevisning. Även om målsäganden också lämnat en trovärdig berättelse är denna i förening med övrig bevisning inte av sådan styrka att den tilltalades uppgifter därmed är motbevisade." 

Mycket nära förhållande
Hovrätten anser att vittnesmålet från kvinnans vän måste bedömas med försiktighet eftersom båda sedan tidigare har haft "ett mycket nära förhållande" och har kunnat tala om händelsen efteråt.

Den 31-årige mannen frias därför av hovrätten.

 

Ludvig Wiklander

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt