Skip to content

Löneutmätningen fick fortsätta utan laglig grund - allvarlig kritik från JK mot Kronofogden

Foto: Anders Wiklund/TT

Kronofogden informerade inte mannens arbetsgivare om att man inte skulle fortsätta dra lika mycket pengar från den skuldsatte mannens lönekonto längre. Mannen får nu 5 000 kronor i ersättning av staten för misstaget.

 

Justitiekansler Anna Skarhed har beslutat att en tidigare skuldsatt man ska få ersättning med 5 000 kronor av staten för misstag hos Kronofogdemyndigheten när det gäller så kallad löneutmätning.

Skulden hade minskat
Arbetsgivaren drog ett belopp på drygt 8 000 kronor varje månad från den då skuldsatte mannens lönekonto. Till slut återstod bara 4 000 kronor av skulden.

Den skuldsatte mannen bad då Kronofogden att kontakta arbetsgivaren för att man inte skulle dra mer än skuldbeloppet från nästa lön - någonting som Kronofogden dock inte gjorde.

Drog för mycket pengar
Strax före löneutbetalningen hävdes dock löneutmätningen helt men trots detta drogs drygt 8 000 kronor från mannens konto. Först i mitten av följande månad fick han tillbaka de pengar som översteg skulbeloppet.

JK riktar allvarlig kritik mot Kronofogde­myndigheten och skriver att de gjort sig skyldiga till "dröjsmål med registrering, bokföring och redovisning av influtna medel samt för underlåtenhet att ändra ett beslut om löneutmätning i rätt tid".

Mannen får också 5 000 kronor av staten i ersättning.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt