Skip to content

"Låt det fruktansvärda terroristdramat bli en vändpunkt för svensk polis"

DEBATT - av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis

 

Polisens omorganisation, flyktingsituationen och gängkrigen har varit en stor plåga som fått många poliser att ge upp. Det förvånade nog alla att när det fruktansvärda inträffade på Drottninggatan i fredags så ställde alla poliser som kunde upp och fanns bland människorna.

Istället för stenar mot poliserna blev det blommor och polisbilarna i Stockholms centrala delar blev dränkta i blommor och okörbara. Äntligen fick vi uppleva styrkan i en sammanhållen polisorganisation.

Detta visar att om poliserna blir en naturlig syn bland människor så ställer också alla upp och hjälper till. Detta måste nu bli det vanliga i såväl utanförskapsområden som i Sveriges hjärta och väl fungerande orter med andra problem.

Det ser ut som om polisen nu är på väg att få framgång när det gäller gängkrigen och jag är ganska övertygad om att viljan att vittna och hjälpa polisen kommer att öka betydligt efter insatsen och den totala framgången efter terroristbrottet.

Polisens höga aktivitet med tillslag på orter med anknytning till terroristbrottet verkar också ha chockat den vanliga brottsligheten och gängkrigen.

Allt detta liksom manifestationen på Sergels Torg och brottsplatsen borde vara en injektion för poliser som varit på väg att ge upp och öka intresset för polisyrket som nu måste få kraftig förstärkning.

Det var en stark upplevelse att stå bland alla tysta vid Sergels torg kl.14.53 under söndagen - två dygn efter attacken.

Även om terrorismen verkar vara opåverkad av västvärldens motstånd och vårt sätt att leva får vi hoppas att vår sammanhållning och sätt att slå vakt om friheten kommer att kraftigt minska den grupp som vill att terror skall styra världen.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt