Skip to content

"Låt det fruktansvärda terroristdramat bli en vändpunkt för svensk polis"

DEBATT - av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis

 

Polisens omorganisation, flyktingsituationen och gängkrigen har varit en stor plåga som fått många poliser att ge upp. Det förvånade nog alla att när det fruktansvärda inträffade på Drottninggatan i fredags så ställde alla poliser som kunde upp och fanns bland människorna.

Istället för stenar mot poliserna blev det blommor och polisbilarna i Stockholms centrala delar blev dränkta i blommor och okörbara. Äntligen fick vi uppleva styrkan i en sammanhållen polisorganisation.

Detta visar att om poliserna blir en naturlig syn bland människor så ställer också alla upp och hjälper till. Detta måste nu bli det vanliga i såväl utanförskapsområden som i Sveriges hjärta och väl fungerande orter med andra problem.

Det ser ut som om polisen nu är på väg att få framgång när det gäller gängkrigen och jag är ganska övertygad om att viljan att vittna och hjälpa polisen kommer att öka betydligt efter insatsen och den totala framgången efter terroristbrottet.

Polisens höga aktivitet med tillslag på orter med anknytning till terroristbrottet verkar också ha chockat den vanliga brottsligheten och gängkrigen.

Allt detta liksom manifestationen på Sergels Torg och brottsplatsen borde vara en injektion för poliser som varit på väg att ge upp och öka intresset för polisyrket som nu måste få kraftig förstärkning.

Det var en stark upplevelse att stå bland alla tysta vid Sergels torg kl.14.53 under söndagen - två dygn efter attacken.

Även om terrorismen verkar vara opåverkad av västvärldens motstånd och vårt sätt att leva får vi hoppas att vår sammanhållning och sätt att slå vakt om friheten kommer att kraftigt minska den grupp som vill att terror skall styra världen.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

13 comments

Vi kan inte ha en ordning där media fullständigt packas av skriverier pga fyra döda när lika många eller tom fler omkommer varje dag, år efter år genom självmord. Absolut ingen sans och balans i detta. All respekt för de döda och de skadade samt deras anhöriga men allt med detta har bara varit pinsamt från början till och med nu. Lugna ner er, andas ut och slappna av. Nu får det vara slut på det här.

I Göteborg kastas det nu sten och molotovs på polisen. Det finns en hel del mer att göra.

Det var inte länge sedan sten kastades på bakrutan av en polisbil. Tre kvinnliga poliser svarade utan att varken veta eller tveka med att försöka brotta ner mannen. Det hade förmodligen räckt med att be honom betala bakrutan men nej nej... Polisen skulle minsann visa sin makt också genom våldsutövande. Till vilken nytta när våld ändå inte leder mer än till hat?

Jag tycker att poliserna gör helt rätt i den där sekvensen. Brottet som sker är skadegörelse vilket innebär att påföljden kommer att bli dagsböter mest troligt. Att i det läget eskalera våldsanvändningen ytterligare, tex med skjutvapen eller att överösa personen med batongslag för att tvinga ner honom på backen, framstår som orimligt.

Så utifrån behov- och proportionalitet gjorde de en korrekt bedömning när egna kroppskrafter inte räckte till. Dvs. följde efter honom och identifierade honom senare och fick honom lagförd. Samma sak om för övrigt hade hänt även om han tvingats ner på backen med batongslag.

Tveksamt om det enbart är att betrakta som skadegörelse, själva stenen kanske, men sen?

Om tre poliser inte med "egna kroppskrafter" få kontroll på personen för identifiering och lagföring så borde det väl åtminstone bedömas som våldsamt motstånd och kanske våld/förgripelse mot tjänsteman och motivera något högre grad av våldsanvändning.

En så avvaktande hållning trots övertag tre mot en leder inte direkt till något ökat förtroende för rättsväsendet. Visst bör våldsanvändning undvikas, men inte hur långt som helst.

Hela situationen är ytterst pinsam. Det handlade inte om brist på kroppskrafter utan fullständig avsaknad av taktik. Då mannen brottats ner av en civil tog den tredje poliskvinnan bort denne vilket medförde att de två inte orkade hålla kvar honom. I sekvensen då de två ställt upp honom mot polisbilen går den tredje poliskvinnan emellan och kämpar mot sina kollegor. Det är rena sabotaget och de ger upp. Naturligtvis skulle den tredje poliskvinnan bakifrån ha dragit undan benen på mannen så att de fått ner honom på mage. Att backa från en dylik situation var otänkbart under min polistid.

Via media meddelar nu polismyndigheten att 50 heltidstjänster under ett års tid skall tilldelas utredningen rörande terrorbrottet. Har poliserna inget bättre att pyssla med? -som exempelvis att leta upp de som skall utvisas men håller sig undan.

Från början var ju budet från Eliasson och Löfving 100 poliser under ett år ! Det är ingenting annat än ett revirpinkande mellan polis och åklagare. Bevisningen är ju heltäckande och det behövs inte många hundra sidor för att det skall räcka till livstids fängelse. Mer kan det inte bli. Man behöver inte utreda in absurdum och vända på varje sten för att få en bakgrund som inte har någon betydelse för domen. Jag anser det redan uteslutet att han kommer att dömas till psykvård. Det finns en strategi från polisen att också denna gång överarbeta ärendet. Då hoppas jag att åklagarna styr upp utredningen på väsentligheter så att det blir rättegång i höst !

Vad Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis förbiser är att inflödet av potentiella terrorister fortgår med oförminskad styrka.
Det finns ingen politisk vilja att åtgärda säkerhetsproblemen utan bara att ge sken av att det sker och under tiden lider polisen på gatan helvetes kval av att hantera kriminalitet som ingen politiker egentligen bryr sig om.

Visst ligger det mycket i vad du Anton skriver. Jag vill dock tro att de flesta fick sig en tankeställare vid terroristdramat. Det kom support t.o.m. från grovt kriminella gäng. Jag tror att antalet polishatare verkligen blivit mindre. Vad jag förstår har också resorna för att kriga med IS nästan avstannat. Problemet är de som överlevt och kommer tillbaka som också är säkerhetsrisker.

Nu kommer det ena desperata förslaget efter det andra från politiker som är ansvariga för att flyktingar okontrollerat släppts in i Sverige. Det var naivt att tro att de öppna armarna skulle medföra att människorna från mellanöstern och Kaukasus skulle lägga tusenåriga stridigheter bakom sej och anamma svenska värderingar.

12.500 som fått avslag på sina asylärenden har vägrat att lämna Sverige. Politikernas förslag är kraftigt ökad aktivitet hos gränspolisen, utökning av förvarsplatser och fotboja. Det är ingen lösning eftersom det knappt går att utvisa någon med tvång. Vad tror ni att lagrådet och Advokatsamfundet säger om fotboja som alla politiker nu lanserar som universallösning ?

De som skall utvisas motsätter sig, har oklara identiteter och mottagarländerna säger nej. Jag reagerar starkt på att politiker och jurister tagit ifrån polisen det ena verktyget efter det andra. Sedan får polisen det hopplösa uppdraget att ställa tillrätta ! De borde offentligt göra avbön och förklara att nu måste vi ge någon form av amnesti för de flyktingar som inte går att utvisa.

Det är hög tid att Polismyndigheten tar terrorbrott på allvar inte minst inom den egna organisationen.

Alla de medborgare som oftare ser poliser och polisanställda begå brott för egen vinning och i terrorsyfte i stället för att faktiskt följa gällande lagstiftning lär knappast uppskatta ytterligare närvaro och definitivt inte känna av något vare sig skydd eller säkerhet av endast ökad närvaro.

Hög tid att sluta klydda, stjälpa och ställa till jäkelskap och dags att börja skydda, hjälpa och ställa till rätta i stället! -Dags att fokusera på kärnuppgifterna!

Terrorbrottet i Stockholm kan kanske bli den väckarklocka som väcker både Sverige och Polismyndigheten ur sin törnrosasömn?

Om man nu ska prata om brott för egen vinning och terror, så är det nog andra organisationer och sammanslutningar som bör tittas på först, t.ex. politiska sådana på extrema vänsterkanten.

Turning point not only for the society and police organisation but also turning point for police professional and responsibility. Now do not need cry and repentance for previous days. Because every dept and leaders are exposing and indicating own maturity and strongness for the protect to all societies as Procedural Integrity, Mission Performance, Organisational Excellence. So, think about respectfully, and calmly (without negative thoughts) for any societies. Then, any department can get honor and appreciation also value and recognition from all societies.