Skip to content

Lagman fast för rattfylleri - ”visar att också domare är mänskliga”

Foto: Emil Lagvad / TT

Lagmannen Lars Bjurstam - chef för Värmlands tingsrätt men på väg till motsvarande tjänst vid Uddevalla tingsrätt - har åkt fast för rattfylleri i en poliskontroll. Det rapporterar P4 Värmland.

 

Det var den 13 mars som Lars Bjurstam stoppades i en poliskontroll. Utandningsprovet visade på 0,15 milligram alkohol per liter utandningsluft. Gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram per liter.

Lagmannen erkände gärningen på plats.

Jag tror tyvärr att det kan ha en viss negativ inverkan på allmänhetens förtroende för såväl Värmlands tingsrätt som Sveriges domstolar i stort, säger Lars Bjurstam i en intervju med P4 Värmland. 

 - Det kan kanske krävas en del arbete med att försöka återskapa förtroendet. Samtidigt visar det också att domare är mänskliga och kan göra misstag. 

Enligt Lars Bjurstam hade han druckit ”lite starksprit och någon öl” och upplevde sig inte påverkad när han morgonen därpå satte sig bakom ratten.

- Självklart ser jag allvarligt på det inträffade och jag tar hjälp både av sjukvården och Domstolsverket för att bemästra det här och se till att sånt här inte inträffar igen.

- När det här väl är färdigt och jag är dömd för detta, det vill säga när jag har fått ett strafföreläggande och har godkänt det, får jag ta ställning till om jag själv ska anmäla det hela till Statens ansvarsnämnd. Och möjligen kan Domstolsverket fundera på om de ska göra en anmälan dit.

 


 

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt