Skip to content

Lagfarter och inteckningar via webben - nu digitaliseras Lantmäteriet

Foto: Jessica Gow/TT

Lagfarter och inteckningar kommer inom kort att hanteras digitalt. Regeringen genomför därför nödvändiga ändringar i förordningar så att Lantmäteriet ska kunna lämna "pappersformen" den 1 maj.

 

Förändringen innebär att privatpersoner ska kunna ansöka om lagfart och inteckning hos Lantmäteriet via webben istället för på papper. Åtgärderna är ett led i regeringens mål att digitalisera den offentlig sektorns

Fram tills nu har en ansökan till Lantmäteriet varit tvungen att skickas in i pappersform om man inte har gått via banker och mäklare. Möjligheten att skicka in ansökan i pappersform kommer dock att finnas kvar även efter den 1 maj.

Lantmäteriet ska genom detta kunna fatta beslut snabbare, vilket enligt regeringen även kommer att leda till kostnadsbesparingar och minskat pappersanvändande.

De nya förordningarna träder i kraft den 1 maj.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Kommer det då även att påverka kostnader för den som söker lagfart positivt?

Det kan bli ganska snurrigt ang. lagfartskostnaden eftersom både säljare och köpare är ansvaraiga för att det betals. Skall du låna pengar kommer banken garanterat se till att fastigheten verkligen byter ägare och inte släppa på ansvaret att se till att köparen betalar.
Det blir i privataffärer det kan strul - om köparen inte betalar sin lagfartskostnad. Då krävs säljaren på lagfarten. Som säljare skall du se till att lagfartskostnaden betals direkt vid affären av köparen.

Ja, det är egentligen ett konstigt system att lagfart inte prövas innan köp, för om en kommun utnyttjar sin förköpsrätt ogiltigförklaras ju köpet.

Tror man har 3 månader på sig att ansöka om lagfart. Men görs inte det skickas bara en påminnelse till köparen från inskrivningsmyndighet.

Man undrar också vad det innebär för lagfart skåningar som ju faktiskt ökar.

Lagfartskapningar - inte skåningar. :)

Du pip
Kommunal förköpsrätt är borttagen sedan ett år antal tbx, medel mot lagfartskapningar är också iscensatt

Visste jag inte. Tack.

Väldigt intressant egentligen. Förklarar ju både bostadsbristen och att huspriserna skjuter i höjden.

Hade också varit intressant att granska vem som köpt upp mycket mark i våra städer precis efter den rätten hastigt försvann.

Hur ska kommuner kunna bygga ut då om privata aktörer sitter och håller på mark och medvetet kör upp priserna ?

Vem blev hastigt rik?

Hata slumpen som GW säger.