Skip to content

Justitieråd ska snabbutreda förbud mot deltagande i terroristorganisation

Efter fredagens terrorattack i Stockholm - som har erkänts av Rakhmat Akilov - så får justitierådet Stefan Johansson i uppdrag att snabbutreda en kriminalisering av deltagande i terroristorganisation. Foto: Övervakningskamera och DJ

Stefan Johansson, justitieråd i Högsta domstolen, får drygt sju månader på sig att snabbutreda en kriminalisering av deltagande i terrororganisation.

 

- Vår bedömning är att vi kan stifta en sådan lag. Föreningsfriheten har aldrig syftat till att man ska kunna vara aktiv i terroristorganisationer, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Efter debatten i media och krav från andra riksdagspartier tillsätter regeringen nu en snabbutredning för att kunna kriminalisera deltagande i terrororganisationer - motsvarande de regler som finns i bland annat Norge. Det meddelade regeringen idag.

Tidigare rättschefen får uppdraget
Uppdraget går till justitierådet Stefan Johansson som tidigare har varit bland annat rättschef och expeditionschef vid justitiedepartementet.

Den grundlagsfästa föreningsfriheten har tidigare enligt regeringen och andra bedömare krockat med en sådant förbud.

I dag är det förbjudet att åka på så kallade "terrorresor" och att finansiera terrororganisationer men det är inte förbjudet att delta i en terrororganisation. Syftet med en eventuell ny lag är alltså att "täppa till" den luckan.

Domstol ska avgöra - inte listor
Definitionen av vilka organisationer som ska klassas som terrororganisationer ska utgå från beslut i svensk domstol och inte i de listor som till exempel EU och FN tagit fram, skriver SVT Nyheter. Det sker redan idag när det gäller finansieringen av terrororganisationer, ett brott som kan ge fängelse i upp till två år.

Utredningen ska vara klar den 15 december och en proposition ska läggas före valet 2018.

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

"Stefan Johansson, justitieråd i Högsta domstolen, får drygt sju månader på sig..."
Ah nä så dåligt !! Stefan Johansson... Vem är det? Jag har aldrig hört något så här dumt. Varför ska lagändring ske just nu, varför inte innan? Kunde inte svensken tänka ut att detta brott kunde hända... Så trött man blir. Känns nästan som att detta dåd var vad Sverige länge tiggt om, också ska man behöva höra att terrorbrottet kom som en chock. Jag har förlorat allt förtroende. Ni besitter ingen intelligens. Vad är det för fel på svensken!

Om du läser kan du se att regeringen tidigare bedömt att det skulle strida mot grundlagen med en sådan lagändring. Nu gör man dock tydligen en annan tolkning av grundlagen. Även om jag inte håller med dig i övrigt kan jag hålla med om att det inte inger förtroende.

Sverige är på väg att kollapsa. Jag kan inget annat än beundra geniet Stefan Löfven och alla de svenskar som valt honom till statsminister.

Ja, en statlig snabbutredning, systemkollapsens förebud.

Detta skulle motverka att IS-diggande galenpannor från Uzbekistan kör lastbilar in i folkmassor exakt hur, var det tänkt...?
Jag tvivlar för övrigt på att IS har några officiella medlemmar i väst, möjligtvis med undantag för återvändande IS-krigare.

"Definitionen av vilka organisationer som ska klassas som terrororganisationer ska utgå från beslut i svensk domstol "

Det var bekymmersamt. Då blir det inte förutsägbart