Skip to content

Bättre skydd för försvarsintressen "brådskar" - riksdagen kräver att regeringen ökar takten

Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Regeringen måste öka takten när det gäller att se över skyddet för svenska försvarsintressen. Riksdagen, med Försvarsutskottet i spetsen, kräver ett "brådskande" agerande från regeringens sida efter uppmärksamheten kring att svenska hamnar visat sig vara högintressanta för ryska företag.

 

"Staten borde ha större möjligheter att skydda Sveriges totalförsvarsintressen och ett agerande från regeringens sida brådskar".

Det skriver riksdagens försvarsutskott om de krav på regeringen som riksdagen också har ställt sig bakom.

Hamnar i Slite och Karlshamn
Bakgrunden är det intresse som ryska företag visat för hamnar i Slite och Karlshamn för att kunna lagra material i samband med bygget av en gasledning i Östersjön.

Utskottet pekar på att det kommunala självstyret är skyddat i grundlagen och konstaterar att regeringen slagit fast att det är kommunerna själva som har rätt att avgöra om det ryska bolaget Nord Stream ska få använda hamnarna eller inte.

Lösa frågan i nuläget
Karlshamns kommun sade ja till att Nord Stream, via ett annat bolag, ska få lagra material i Karlshamns hamn medan Region Gotland har sagt nej när det gäller hamnen i Slite.

Regeringen har tidigare meddelat att man har för avsikt att se över lagstiftningen när det gäller frågor som berör svensk försvarspolitik och skyddsvärda objekt.

Riksdagen och utskottet vill dock veta hur regeringen tänker lösa frågan fram till dess att förslag om permanenta lösningar kan presenteras.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt