Skip to content

"Avskräckande exempel för jurister" - nu kommer boken om den felaktiga morddomen

Samir Sabri och journalisten Anders Johansson. Foto: Jan-Åke Eriksson

Han frikändes från mord - efter 30 år. I boken om fallet Samir avslöjar kriminaljournalisten Anders Johansson nya uppgifter om den havererade förundersökningen. "Jag hoppas att boken kan vara ett avskräckande exempel för jurister och visa hur juridik inte ska tillämpas", säger han.

 

Det började med att advokaten Sargon de Basso behövde hjälp med att granska sin klients Samir Sabris fall från mitten av 1986.

Kriminalreportern Anders Johansson på Aftonbladet inledde sin granskning våren 2015 och i april började han berätta varje vecka om sin research i podden "Fallet".

I december förra året frikändes Samir Sabri helt från det mord på sin styvmor som han dömdes för när han var 15 år.

- Det nya och det som jag tycker är mest upprörande är det som inträffade ett och ett halvt år efter att Samir hade dömts för mordet. Då han tog tillbaka sitt erkännande och pekade ut sin pappa som gärningsperson, säger Anders Johansson.

"Mänsklig lögndetektor"
Åklagaren öppnade förundersökningen på nytt. Men något förhör med den ende alternative gärningsmannen hölls inte.

Inte heller gjordes någon ordentlig analys av hur väl Samirs nya version stämde överens med den tekniska bevisningen som fanns sparad.

- Istället tog åklagaren in en vittnespsykolog som skulle fungera som ett slags mänsklig lögndetektor. Hon slog fast att Samir ljög och det gjorde att åklagaren lade ned förundersökningen igen, berättar Anders Johansson.

Tillämpningen av juridiken störde
I sammanlagt ett år arbetade Anders Johansson nästan dygnet runt med Samirs fall. Han grävde i förundersökningen samtidigt som han gjorde podden och senare skrev han boken där det finns en hel del nytt material.

- När det gäller juridiken så var det själva tillämpningen som störde mig och jag var förvånad över hur personberoende det var.

- Juridiken är till för att alla ska få en rättvis hantering och bedömning men det kan också bli väldigt orättvist när folk inte tar sitt jobb på allvar.

- Hade det varit en annan åklagare eller en annan polis hade detta kanske aldrig hänt. Det här handlade dessutom inte om någonsärskilt komplicerad juridik och det var så uppenbart att det hade begåtts en mängd fel i utredningen.

Ge en tankeställare till jurister
Han tycker det känns rätt att det ges ut en bok om fallet där han kunnat göra fler intervjuer och gå igenom fler rättsliga dokument. 

- Det här fallet är värt en bredare uppmärksamhet. Kanske kan boken också ge människor som tillämpar juridik en tankeställare om att sådant som ser solklart ut kanske är något helt annat.

- Jag har också en förhoppning om att den genomlysning som Bergwallkommissionen rekommenderat av användandet av vittnespsykologer verkligen görs.

Samir Sabri arbetar idag med utsatta ungdomar som han hjälper tillbaka till ett normalt liv långt bort från droger och kriminalitet. Han har vänt sig till Justitiekanslern och begärt skadestånd från staten för den felaktiga morddomen och frihetsberövandet.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt