Skip to content

840 miljoner kronor extra till rättsliga biträden - fler "komplicerade" brottmål och asylmål

Foto: Anders Wiklund/TT

Det behövs 840 miljoner kronor extra för rättsliga biträden i svenska domstolar under 2017. Regeringen konstaterar att "kostnaderna under året förväntas bli högre än anslagen i budget-propositionen".

 

Bakgrunden tikll ökningen är enligt regeringen bland annat det stora antalet ärenden där det kommer att behövas rättsliga biträden för de sökande vid Migrationsverkets prövning i första instans.

Kostnaderna under året förväntas bli högre än anslagen i budgetpropositionen. Därför avsätts ytterligare 190 miljoner kronor för rättsliga biträden vid Migrationsverkets prövning och 650 miljoner kronor för övriga biträden.

Även kostnaderna för ersättningen till de rättsliga biträden som företräder tilltalade och brottsoffer i domstolarna ökar. Det beror till största delen på fler "komplicerade" mål med många inblandade parter.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Helt fel tänkt. Domstolarna är överbelastade med asylmålen och deras eviga okynnesöverklaganden, just för att det finns för mycket pengar till gratis advokatbidträden i sådana mål.

Finns ingen som helst logisk anledning att ha gratis advokater och processer i dessa ärenden.

Överklaganderätten ska man natyrligtvis ha kvar! Men den som överklagar ett ärende ska själv stå för sina kostnader, liksom i alla andra förvaltningsmål (som t.ex. överklaganden mot SKV´s övergrepp, socialtjänstens övergrepp i vårdnadsärenden, länsstyrelsen övergrepp i byggrättsärenden).

För den humanitära stormakten är inga kostnader för stora-mitt förslag är att ta nya stora utlandslån för att finansiera denna hybrisa fixering så kommer den samhälleliga kraschen desto snabbare och vi kan återuppbygga vårt land på sunda grunder.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.