Skip to content

Vill använda militären mer för civilt bruk - Försvarets rättsliga förutsättningar granskas

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Reglerna för Försvarets stöd till det civila samhället tolkas alltför restriktivt. Det anser en borgerlig majoritet i Försvarsutskottet och kräver att regeringen ser över vad som gäller vid allvarliga olyckor och kriser i fredstid.

 

"Det handlar om att försvarets resurser snabbt kan sättas in vid en civil kris", skriver Försvarsutskottets borgerliga majoritet som vill ha en översyn av civil och militär samverkan på regional nivå.

Rättsliga förutsättningar
Bland annat anser man att det nuvarande regelverket för Försvarsmaktens stöd till samhället "tolkas alltför restriktivt och leder till underutnyttjande av Sveriges samlade resurser".

Utskottet vill därför att regeringen ser över de rättsliga förutsättningarna för Försvarsmaktens stöd till samhället vid allvarliga olyckor och kriser i fredstid.

Funktioner som ska krigsplaceras
På ett mer generellt plan vill utskottet även att man gör en samlad översyn av samordningen av civila och militära krigsplaceringar för att ta reda på vilka funktioner som kräver krigsplacering.

Man vill också ha en översyn av de regionala stabernas funktioner och uppgifter så att de "synkroniseras" mot länsstyrelsernas.

Skjutfält och musik
Utskottet vill även att regeringen ska se till att utdragna miljöprövningsprocesser inte hindrar Försvarets behov av övnings- och skjutfält. Man anser också att man behöver kunna använda områdena i en större omfattning vid ett försämrat säkerhetsläge.

Utskottet vill dessutom "klargöra" att försvarsmusikens uppgift inte bara är att medverka i statsceremonier utan även vid nationella och internationella "förbandsspelningar" och konserter för det civila samhället.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt