Skip to content

Staten är juriststudenternas drömarbetsgivare - här är tio-i-topp listan

Foto: Erik G Svensson/TT

UD, FN och Åklagarmyndigheten toppar listan över de mest eftertraktade arbetsgivarna för juriststudenter. Det visar den senaste undersökningen från företaget Universum - som varje år rankar de mest populära arbetsplatserna för studenter.

 

Utrikesdepartementet och FN behåller även i år sin första- och andraplats när juriststudenter får önska arbetsgivare.

På tredje plats kommer Åklagarmyndigheten som därmed petar ner advokatbyrån Mannheimer Swartling till en fjärdeplats jämfört med förra året.

Advokatbyrån Vinge har i år ha lämnat tio-i-topplistan liksom EU-domstolen. In har istället EU-kommissionen och Säkerhetspolisen kommit.

Nästan 22 000 studenter från 33 universitet har deltagit i Universums studentundersökning som kallas för FöretagsBarometern.

 

Här är hela listan för juriststudenterna:

1. Utrikesdepartementet

2. FN

3. Åklagarmyndigheten

4. Mannheimer Swartling

5. Domstolsväsendet (Notarietjänstegöring)

6. Domstolsväsendet (Domarbana)

7. Polisen

8. Säkerhetspolisen

9. EU-kommissionen

10. Regeringskansliet

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

31 comments

Dagens ungdom, jag säger då det!

Möjligheterna att jobba normal arbetstid och kunna sjukskriva sig och vabba lockar nog många. Höga skatter på inkomst spelar antagligen också roll.

Majoritet kvinnor på utbildningen leder till en majoritet som väljer typiskt kvinnliga karriärvägar.

Haha det var det dummaste jag hört. Att en majoritet är kvinnor ska vi vara stolta över men knappast att det är en orsak till "kvinnliga val". Vad fan det nu ens är. Håll dina sexistiska kommentarer för dig själv.

Varför ska man vara stolt över en skev könsfördelning menar du?

Varför skulle statistiska fakta vara sexism?
Om du tycker det så är det väl kvinnorna som gör de valen du ska säga till, inte mig.

Det är väl ganska mediokra betyg som krävs, eller halvbra på högskoleprovet.

Vilken seg gammal myt det där är. Som statstjänstehen sparar jag flera semesterveckor varje år då det inte finns tid att ta ut dem. Jag jobbar ofta + 50 timmar/v med medelmåttligt lön, utan övertids- eller OB:ersättning. När barnen blir sjuka bär jag med mig datorn hem och jobbar där istället med sjuklingen hängande i hasorna. Varför skulle jag välja staten som arbetsgivare på grund av dessa "förmåner". Det är snarare substansen och samhällsnyttan i mitt uppdrag som belönar mig. Jag är helt enkelt inte intresserad av att jobba för kapitalet.

Låter inte så troligt.
Även om det är så för dig så är det inte så de flesta gör, just eftersom de inte behöver.

Ja, vem vill inte vara en överbetald drönare!

Att majoriteten av examinerade är kvinnor är fantastiskt enligt min mening. Dock förstår jag inte heller vad Musse menar med "kvinnliga karriärvägar" - onödig kommentar.

Varför är det fantastiskt?

Typiskt kvinnliga karriärvägar betyder sådana karriärvägar som är typiskt för kvinnor att välja.
Grupperna män och kvinnor väljer olika yrken. Det är t.ex. fler män som är montörer inom industrin och sopåkare medan det är fler kvinnor som är undersköterskor och förskolepedagoger. Kvinnor (som grupp) föredrar arbeten med mycket säkerhet och god anställningstrygghet. Det är därför de är i majoritet som åklagare och domare men i minoritet som advokater.

Det är inte heller så konstigt eftersom kvinnor arbetar mindre än män och då är det mer fördelaktigt att arbeta i offentlig verksamhet än i verksamhet där man får betalt efter prestation.

Vadå "MAN får betalt efter prestation"? Får kvinnor inom den privata sektorn INTE betalt för prestation? Är det det du säger?

Nå, då var det väl inte särskilt konstigt om de heller inte söker sig dit, när de letar en ledig tjänst.

Jag antar att det är ironi.
Men om man inte förstår ytterst vanligt förekommande könsneutrala indefinita pronomen i subjektsform så ska man nog inte räkna sig till de som presterar något av värde.

"Könsneutralt"? MAN? Jojo, en tackar...

Ja, men som sagt.
Vad är förresten den könsneutrala beteckningen på hästens nackhår?

Nu är väl inte montör, sopåkare, undersköterska eller fritidspedagog särskilt vanliga för juriststudenter att välja som yrke? Det var väl dessutom staten som arbetsgivare som var fokus här, t.ex. myndigheter som polisen och försvarsmakten? Det är väl också så att det sker kontinuerliga förändringar där mansdominerade yrken som domare, åklagare, advokater får fler och fler kvinnor tills dominansen jämnas ut/försvinner?

Om man vill arbeta lite tror jag man gör ett väldigt dumt val om man blir jurist och börjar jobba på myndighet. Tror inte heller män överlag föredrar arbeten med osäkerhet och sämre anställningstrygghet.

Min poäng var att yrkena inte alltid varit det och att det kanske förändras även för advokater.

Det tror jag inte. Advokatsamfundet ordnar olika gräddfiler och hjälpprogram till kvinnliga advokater och det verkar inte hjälpa. Men inte ens Advokatsamfundet kan tänka sig att kvinnor skulle vilja driva egna firmor så de inriktar sig på att de ska bli delägare i andras firmor.
Men bland biträdande jurister så har det varit en majoritet kvinnor länge.

Det figurerar extremt många märkliga personer i det här kommentarsfältet, oftast alltid samma män då de lämnar samma signaturer, med extremt dålig kvinnosyn som genomsyrar allt de skriver. Det är tyvärr ingen idé att "argumentera" med dem, det är inget de skulle ta in liksom. Är tyvärr inte bättre än på flashback...

Eller i klarspråk; "jag kan inte bemöta skribenten på ett vettigt sätt så jag snackar skit istället".

Om det är Musse som åsyftas faller ditt grundlösa pladder omgående för samtliga som följt DJ ett längre tag. Utan tvekan den mest kunniga och rationella skribenten som regelbundet kommenterar här.

Varför är inte Kronofogden eller Skatteverket på topp 10 listan?

Dessa arbetsgivare är otroligt bra.

Förmodligen för att det finns en uppfattning om att juridiken på dessa myndigheter inte är intressant eller tillräckligt bred, vilket är en felaktig uppfattning.

Ja, ungefär lika märkligt som att folk ogärna tar jobb som p-vakt eller biljettkontrollant.

Har för mig att dessa frågor ställs till studenter som är precis i början av sin utbildning, så de flesta har nog inte speciellt bra koll på arbetsgivarna :)

Att UD ligger i topp i denna undersökning visar med all tydlighet att dessa studenter har noll koll.

Haha- true that! Jobbar mycket mot flera departement och UD särskiljer sig verkligen som riktigt kass på många sätt som arbetsgivare..

Det kan man kosta på sig att vara om man är eftertraktad som arbetsgivare och det man producerar inte utsätts för konkurrens.