Skip to content

Risk för ökning av extremister på fängelser - "söker skäl att känna sig kränkta av myndigheter"

Foto: Tomas Oneborg/TT

Det finns ingen checklista för att kunna hitta personer i riskgruppen för våldsbejakande extremism. Det konstaterar Kriminalvården som ny har infört ett nytt moment i personalens grundutbildning.

 

Det handlar om att arbeta mot våldsbejakande extremism - och att, som Kriminalvården uttrycker saken "möta varje enskild individ och se behov och risker". 

Reagera på beteenden
Tidigare har det mest handlat om vit maktrörelse när man talat om våldsbejakande grupperingar och antalet personer inom Kriminalvården har varit förhållandevis få. Nu bedömar man dock att problemet med extremism sannolikt kommer att öka.

Fokus kommer nu att vara att "lägga märke till och reagera på avvikande beteenden".

Hittills har ett 50-tal personer utbildats och ska nu föra kunskapen vidare till andra medarbetare.

Radikaliseringsprocesser
Man har bland annat fått lära sig mer om radikaliseringsprocesser, extremismmiljöer, kommunernas arbete och kvinnors roll samt vad man ska göra om man upptäcker ett avvikande beteende hos en klient.

- Men det är viktigt att poängtera att klienter får ha vilka politiska åsikter och religioner de vill, säger verksamhetsanalytiker Linda Edman på säkerhetsavdelningen, som också lyfter fram att personer som ägnar sig åt våldsbejakande extremism "ofta söker skäl att känna sig kränkta av myndigheter".

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt