Skip to content

Rikspolischefen begär ytterligare 3,9 miljarder - "annars tvingas vi sänka ambitionerna"

Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto Pontus Lundahl/TT

3,9 miljarder kronor och 1 800 fler polisanställda. Det vill Rikspolischefen Dan Eliasson ha av regeringen för de närmsta tre åren och han varnar redan nu för ytterligare miljardkrav framöver.

 

Polisens budgetunderlag till regeringen innehåller krav på nya miljarder och tusentals nya anställda. Annars hotar en ännu sämre verksamhet än den nuvarande.

- Polisen behöver besked om tillskott för att inte tvingas sänka ambitionen för antalet anställda redan mot slutet av året, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

- Det är en förutsättning också för att inte behöva sänka ambitionerna för den lokala närvaron, det brottsförebyggande arbetet och för mängdbrottsutredningarna eller tvingas skjuta fram investeringar i ny teknik. 

Polisen vill ha ytterligare 300 civilanställda och 1 500 till poliser - samt drygt 3,9 miljarder kronor för perioden fram till år 2020. 

I budgetunderlaget bedöms också att resursbehoven fortsätter att öka för budgetperioden 2021-2024. Det handlar om ytterligare om 1 500 poliser och 700 civilanställda och krav på fler miljarder.

Det skulle innebära en nivå på 23 000 poliser och 10 400 civilanställda år 2024.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt