Skip to content

Rikspolischefen begär ytterligare 3,9 miljarder - "annars tvingas vi sänka ambitionerna"

Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto Pontus Lundahl/TT

3,9 miljarder kronor och 1 800 fler polisanställda. Det vill Rikspolischefen Dan Eliasson ha av regeringen för de närmsta tre åren och han varnar redan nu för ytterligare miljardkrav framöver.

 

Polisens budgetunderlag till regeringen innehåller krav på nya miljarder och tusentals nya anställda. Annars hotar en ännu sämre verksamhet än den nuvarande.

- Polisen behöver besked om tillskott för att inte tvingas sänka ambitionen för antalet anställda redan mot slutet av året, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

- Det är en förutsättning också för att inte behöva sänka ambitionerna för den lokala närvaron, det brottsförebyggande arbetet och för mängdbrottsutredningarna eller tvingas skjuta fram investeringar i ny teknik. 

Polisen vill ha ytterligare 300 civilanställda och 1 500 till poliser - samt drygt 3,9 miljarder kronor för perioden fram till år 2020. 

I budgetunderlaget bedöms också att resursbehoven fortsätter att öka för budgetperioden 2021-2024. Det handlar om ytterligare om 1 500 poliser och 700 civilanställda och krav på fler miljarder.

Det skulle innebära en nivå på 23 000 poliser och 10 400 civilanställda år 2024.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Eliasson försöker att flytta fokus genom att påstå att det är miljarder som behövs för att vända situationen. Han har fel ! Polisernas usla löneavtal kommer att innebära att vi kommer att få se större avhopp än någonsin. Det tar flera år att utbilda poliser och det går ej att täcka upp genom att anställa flera ickepoliser.

Åtgärderna för att förbättra uppklarningen av brott är inte trovärdiga och hotet i artikeln är helt uppenbart ! Det är obegripligt att Regeringen ger Eliasson fortsatt förtroende trots att hans försäkringar om vändning vid viss tidpunkt tvärtom inneburit fortsatta försämringar. Det var Regeringen som tillsatte Eliasson. Det är Regeringen som klargjort att någon ny lönesatsning som på lärarna, kommer icke ifråga.

Naturligtvis blir det ett svidande nederlag att då sätta stopp för Eliasson. Jag ser fram emot en stadigt försämrad situation fram till i höst- som är den frist som Eliasson senast fått. Jag har väldigt nedslående information om tillståndet nu i Stockholm. Är det inte bättre att inse situationen och göra en omstart nu ?

"annars tvingas vi sänka ambitionerna". Ja men så underbart skönt i så fall !! Låt oss leva våra liv, i fred i från polisiärt förtryck.

Ett enkelt sätt att slippa polisens "förtryck" är att inte:
knarka
slåss
hota
köra bil på fyllan eller vårdslöst
ta vad som tillhör annan
ta sig rätten att antasta sina medmänniskor
störa sin omgivning
försöka skapa anarki eller kalifat
o. dyl.

Märkligt är också att ni som inte vill ha med polisen att göra när ni själva begår brott är de som är väldigt polis-kära när ni blivit ovän med fel "samarbetspartner". Va gärna konsekventa i detta istället. Avstå gärna från brott. Men om du så himla gärna vill begå brott blir det problematiskt när du ringer oss varje gång du fått på käften eller råkat utsättas för det du brukar utsätta andra för. Vi har nämligen till uppgift att förhindra, avbryta och utreda brott. Uppgifter vi har för avsikt att fullgöra efter bästa förmåga.

Med vänlig hälsning,
Polis