Skip to content

Rekord för Tullens narkotikabeslag - men nu ska resurserna gå till EU-anpassning

Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson. Foto: Leif R Jansson/TT

Tullverkets beslagsstatistik för 2016 ser bättre ut än på många år efter att man bland annat satsat på insatser i den tunga godstrafiken. Men nu varnar Tullverket för att anpassning till nya EU-regler och stora pensionsavgångar kommer att minskat resurserna till brottsbekämpningen.

 

- Under 2016 har Tullverket presterat det bästa resultatet inom brottsbekämpningen på många år. På samma gång står Tullverket mitt uppe i ett omfattande utvecklingsarbete, säger Therese Mattsson, generaltulldirektör.

- Vi har stora kostnader för den utveckling och förvaltning som krävs för att vi ska kunna leva upp till den nya EU-lagstiftningen på tullområdet.

Stora kostnader för utveckling
Tullverket beslagtog under förra året mer än tre gånger så mycket marijuana och cannabis som året innan - detta som ett resultat av bland annat riktade insatser i den tunga godstrafiken.

Även beslagen av ecstacy, LSD, heroin och opium ökade jämfört med 2015, liksom beslagen av torkad kat. 

Men nu varnar Tullverket för att stora resurser framöver kommer att gå åt till en anpassning till nya EU-regler samtidigt som man drabbas av stora pensionsavgångar.

Omfattande handel via Internet
Bakom en del av framgångarna ligger användningen av Tullverkets mobila skannrar i den tunga godstrafiken som gjort det möjligt att upptäcka fler illegala och odeklarerade varor. Man har också utvecklat sitt arbete med analys och selektering för att träffa rätt i sina kontroller.

Beslag av narkotika och dopningsmedel i post- och kurirflödet utgör drygt hälften av Tullverkets totala antal beslag.

Tullverket drar själva slutsatsen att den omfattande handeln på internet till stor del utgörs av att slutanvändare själva beställer sina varor av producenter eller leverantörer.

Det här syns på att många beslag av mindre mängder marijuana, cannabisharts, ecstasytabletter och ecstasy i pulverform görs i post- och kurirflödet. 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt