Skip to content

Receptregistret öppnas för samkörning med läkemedelsregistret - ska spåra förskrivningsorsaker

Foto: Thomas Winje Øijord/NTB /TT

Uppgifter från receptregistret ska kunna behandlas i Socialstyrelsens läkemedelsregister. Orsaken är att man bland annat vill kunna kontrollera orsakerna till receptförskrivningen.

 

Regeringen vill underlätta för Socialstyrelsen att "följa upp, utvärdera och kvalitetssäkra läkemedelsanvändningen inom hälso- och sjukvårdsområdet". Därför ska bland annat uppgifter från receptregistret föras över till och kunna behandlas i Socialstyrelsens läkemedelsregister.

Främsta anledningen uppges varar att man vill komma åt orsakerna till receptförskrivningen. 

- Med rätt kunskap får hälso- och sjukvården verktyg för att följa upp olika läkemedels effekter för den enskilda patienten samt läkemedlens kostnadseffektivitet för samhället. Det skulle i praktiken leda till förbättrad läkemedelsanvändning och bidra till en ökad patientsäkerhet, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Maskinell dosdispensering 
Bland lagförslagen ingår också förslag på reglering av så kallad maskinell dosdispensering av läkemedel. Den verksamheten är i nuläget förbehållen öppenvårdsapoteken och sjukvården.

Genom lagändringen blir det tydligt vilka andra aktörer som också kan få tillstånd att bedriva maskinell dosdispensering och man samlar tillståndskravet i samma lag för alla aktörer. De som kan beviljas tillstånd är öppenvårdsapotek, sjukhusapotek, sjukhus och sjukvårdshuvudmän.

Apotekens handelsmarginaler
Regeringen vill också införa en separat prislista över för maskinellt dosdispenserade läkemedel. Dessutom vill man se över apotekens handelsmarginal för dessa läkemedel. 

De mer preciserade föreskrifterna om maskinell dosdispensering och tillverkning av läkemedel ska även i fortsättningen meddelas av Läkemedelsverket.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Härligt! Ett nytt register över allas mest privata privatliv.

Vi räknar kallt med att skatteverket m. fl.får omedelbartillgång till vem som hade klamydia senast...

Inte minst, svart på vitt, vilka åkommor politiker, journalister, justieråd och polischefer dras med just nu i stunden och igår...

Nu gäller det bara att känna nån, som känner nån, som jobbar på en myndighet.

Grattis till lyckad satsning!

Här ser du pip att vi är mycket mer kontrollerade än vad vi tänker på till vardags och några kameror till gör ingen större skillnad för de laglydige.
Däremot för de kriminella, är kameror ett stort hot.

:) vad härligt att vara så blåögd. Så lätt att leva då. Jag minns den tiden. När allt man tänkte på var vårlökar och hundvalpar.

Jag blir jätteorolig Anton. Register i absurdum. De ligger till och med och skräpar inne på SÄPO läste vi senast idag.

Försök att backa bort från ett beviljat tvångsmedel. Det går inte. Man måste verkligen höja rösten nu. Nu behövs det att folk vaknar. Ser vad som händer. Vi ska ju vara dom som skriker efter ansikts-igenkännings-kameror - inte någon annan. Vi folket. Kommer önskemålet från någon annan än oss måste man ju förstå att det nog inte är vi som ska skyddas. Det är andra som ska ges mer makt. Vilket är en himla skillnad.

"Däremot för de kriminella, är kameror ett stort hot."

Tillåt mig småle. Har du hört det här på Flashback eller är det något du tror dig veta?

Påvisa gärna ett enda fall där en kriminell uppgett att "kameror är ett stort hot" (eller problem) och/eller pga det avstått att begå ett brott.

Ditt lågpannetänk är helt ok Anton, däremot har jag tröttnat på att du kommenterar mig konstant under 2års tid, så nu ska jag återgälda tjänsten "Anton". Och då i fortsättningen ALLTID kommentera dina undermåliga tankebanor (som jag tidigare bara skrattat åt utan att kommentera dom).