Skip to content

Pojke smekte flicka över rumpan vid kram - döms för sexuellt ofredande

Foto: DJ

Den 15-årige pojken tog innebandyklubban från den 14-åriga flickan och vägrade lämna tillbaka den om han inte fick en kram. Till slut fick han en kram och smekte då under "någon sekund" flickan över rumpan. Han döms nu av hovrätten för sexuellt ofredande.

 

Pojken åtalades vid Attunda tingsrätt. Enligt åklagaren hade han kränkt flickans sexuella integritet genom att smeka henne över rumpan i en sporthall.

Flickan och pojken kände inte varandra men hade enligt flickan träffats en gång tidigare i sporthallen. Pojken hade då frågat om han fick bli vän med henne på sociala medier.

Ville få en kram
Andra gången de träffades tog pojken hennes innebandyklubba - och vägrade att lämna tillbaka den om han inte fick en kram.

Flickans berättelse redovisas i tingsrättens dom:

"Eftersom han inte gav henne klubban kände hon sig till slut tvungen att ge honom en kram. I samband med det smekte han henne på rumpan med ena handen... Smekningen som varade någon sekund, uppfattade hon som avsiktlig och inte något som skedde av misstag."

Pojken nekar helt
Pojken, å sin sida, nekar till brott och hävdar att han överhuvudtaget inte har befunnit sig på platsen.

Tingsrätten ansåg dock att det genom bland annat ett vittne var bevisat att pojken var skyldig. Han dömdes för sexuellt ofredande till ungdomsvård eftersom han ansågs ha ett särskilt vårdbehov. Han dömdes också att betala 5 000 kronor i skadestånd till flickan för kränkning.

Domen överklagades till Svea hovrätt som i stort instämmer i tingsrättens bedömning.

Skiljaktig nämndeman
Hovrätten anser dock inte att smekningen i sig kan anses innebära att pojken har ”sexuellt berört” flickan. Med hänsyn till omständigheterna - att han tagit hennes innebandyklubba och tilltvingat sig en kram i samband med smekningen - var gärningen ändå "ägnad att kränka flickans sexuella integritet", anser hovrätten.

Även hovrätten dömer därför pojken för sexuellt ofredande till ungdomsvård och 5 000 kronor i skadestånd.

En nämndeman är skiljaktig och anser att brottet borde rubriceras som ofredande.

  • Alt-texten
    Markus Rylander

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt