Skip to content

"Oförklarade" löneskillnader bland jurister - kvinnor tjänar 3 300 kronor mindre än män

Efter att faktorer som påverkar lönen rensats bort tjänar kvinnliga jurister 3 300 kronor mindre i månaden än män. Medellönen för kvinnor är 47 842 kronor och för män 51 136. Det visar en stor kartläggning som fackförbundet Jusek har gjort.

                    

- Inte sällan påstås att huvuddelen av löneskillnaderna mellan kvinnor och män kan förklaras av förhållanden som att de arbetar i olika branscher eller yrken, säger Maria Arrefelt, förhandlingschef privat sektor på Jusek.

- Vår statistik omfattar sex yrkesgrupper totalt och är justerad för en lång rad faktorer som påverkar lönen och trots det visar den att kvinnor tjänar 3 500 kronor mindre varje månad.

Lönepåverkande faktorer rensas
Juseks rapport visar på löneskillnader mellan män och kvinnor trots att så kallade lönepåverkande faktorer rensats bort - alltså effekter av deltidsarbete, bransch, arbetsområde, antal års erfarenhet, antal högskolepoäng, utbildning, arbetsgivarbyte, sektor och chefsbefattning.

Resultatet är en löneskillnad på 3 500 kronor varje månad inom Juseks hela sektorer. Motsvarande siffra bland just jurister är 3 300 kronor.  

Resultaten pekar också på att kvinnorna inom Jusek generellt har mer att tjäna på lönesamtal än män.

"Oförklarade löneskillnader"
Jusek-medlemmar som har haft lönesamtal har i genomsnitt 1 300 kronor mer i månadslön än de som inte har haft lönesamtal. För juristerna syns dock ingen märkbar skillnad i detta avseende.

- Vår statistik visar att det finns oförklarade löneskillnader även för högutbildade kvinnor med en stark position på arbetsmarknaden, säger Lena Emanuelsson, förhandlingschef offentlig sektor på Jusek.

Studien bygger på lönestatistik från 27 000 jurister, ekonomer, kommunikatörer, personalvetare, samhällsvetare och systemvetare som är medlemmar i Jusek. 

 

Här kan du se statistiken i tabellform.

 


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt