Skip to content

"Oförklarade" löneskillnader bland jurister - kvinnor tjänar 3 300 kronor mindre än män

Efter att faktorer som påverkar lönen rensats bort tjänar kvinnliga jurister 3 300 kronor mindre i månaden än män. Medellönen för kvinnor är 47 842 kronor och för män 51 136. Det visar en stor kartläggning som fackförbundet Jusek har gjort.

                    

- Inte sällan påstås att huvuddelen av löneskillnaderna mellan kvinnor och män kan förklaras av förhållanden som att de arbetar i olika branscher eller yrken, säger Maria Arrefelt, förhandlingschef privat sektor på Jusek.

- Vår statistik omfattar sex yrkesgrupper totalt och är justerad för en lång rad faktorer som påverkar lönen och trots det visar den att kvinnor tjänar 3 500 kronor mindre varje månad.

Lönepåverkande faktorer rensas
Juseks rapport visar på löneskillnader mellan män och kvinnor trots att så kallade lönepåverkande faktorer rensats bort - alltså effekter av deltidsarbete, bransch, arbetsområde, antal års erfarenhet, antal högskolepoäng, utbildning, arbetsgivarbyte, sektor och chefsbefattning.

Resultatet är en löneskillnad på 3 500 kronor varje månad inom Juseks hela sektorer. Motsvarande siffra bland just jurister är 3 300 kronor.  

Resultaten pekar också på att kvinnorna inom Jusek generellt har mer att tjäna på lönesamtal än män.

"Oförklarade löneskillnader"
Jusek-medlemmar som har haft lönesamtal har i genomsnitt 1 300 kronor mer i månadslön än de som inte har haft lönesamtal. För juristerna syns dock ingen märkbar skillnad i detta avseende.

- Vår statistik visar att det finns oförklarade löneskillnader även för högutbildade kvinnor med en stark position på arbetsmarknaden, säger Lena Emanuelsson, förhandlingschef offentlig sektor på Jusek.

Studien bygger på lönestatistik från 27 000 jurister, ekonomer, kommunikatörer, personalvetare, samhällsvetare och systemvetare som är medlemmar i Jusek. 

 

Här kan du se statistiken i tabellform.

 


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

29 comments

Man kan hitta olika infallsvinklar. Långhåriga jurister, homosexuella, helskägg, renrakade, feta, korta, undfallenhet i löneförhandlingar osv. Jag tror inte det beror på könet utan snarare att män uppskattas mer och generellt gör bättre jobb. Vem betalar 3000 kr mer för ingenting...? Begär högre lön om du är missnöjd. Allt åt alla!

"Kim" kanske är ett könsneutralt namn, men din kommentar får mig att gissa att du är man. Högerorienterad man.

Jag håller helt med Kim. Det måste ju finns en anledning till att kvinnor har harft en lägre lön i alla tider. Så skönt att få det bekräftat att det är för att män gör ett bättre jobb.

Tycker mig inte ha sett någon "Elin" här på forumet tidigare. Får mig att undra om nicket nyskapats i denna stund? Heter hon egentligen Kim?

Lenore Paalen. Ofta när jag beaktar människors beteende, så kan jag märka att det måste finnas en större drivkraft från kvinnor att begära mer i lön. Denna större drivkraft finns hos män och därför har män också högre lön. Du blir så oerhört bitter FI när du inte ser det verkliga problemet, utan skyller på andra typ att det skulle vara Alliansens fel att du inte har kurage att begära mer i lön. Lycka till med löneförhandlingarna! One More Thing! Du behöver träna upp din vänstra hjärnhalva mer! Lycka till med övningarna!

Är den där drivkraften något som är på väg bort från kvinnorna som du skriver om, eller?

Den av dig föreslagna formuleringen "Det måste finnas en större drivkraft från kvinnor att begära mer i lön" hade med fördel kunnat bytas ut till "Kvinnor måste lära sig att kräva mer i lön!".

- Vadå? Tränar mitt språkcentra, bara!

Är ju orienterat till vänster hjärnhalva...

För övrigt gissar jag att även du är man. Högerorienterad sådan.

Idag görs ofta media politiskt korrekta s.k. one liners. Sedan fyller sådana utåtagerande personer som du på era egna åsikter kryddat med olika anklagelser och personangrepp. Detta gör man istället för att göra mer djupgående undersökningar så att man får fram de verkliga orsakerna. Jag tycker att det finns för många av din sort i det svenska etablissemanget, som inte för några som helst mer djupgående resonemang, som leder vidare.

Detta torde inte gälla advokatbyråer. Samma avtal för alla.

Det ser illa ut, förstås. Och så ser det ut i världens mest jämställda land, med plats i FN:s säkerhetsråd. Vi kan nog inte vänta oss en förbättring längre, utan får ta tag i detta själva. Män säljer sig gärna till högstbjudande, som inte alltid är staten. Det är dags att vi kvinnor också säljer oss till högstbjudande, även om det inte alltid är staten. Våga ta steget! Byt jobb oftare!

Tror att de bonusar som betalas ut till överpresterande (oftast manliga) biträdande jurister på advokatbyråer täcker upp en stor del av skillnaden.

En biträdande jurist som kanske arbetat 5-600 timmar mer än normen kan uppnå 5 månadslöner extra på ett år. Sånt ger utslag i genusstatistiken.

Kvinnliga konstaterar att de vill ha ett socialt liv och deltar sällan i den jakten. Efter 2-3 år har de manliga kollegorna skaffat sig ett års extra arbetslivserfarenhet, kanske upp emot en extra årslön och ett rykte om att ställa upp för byrån samt klienterna. Sånt betalar sig ännu mer i förlängningen.

Har du en källa på ditt påstående att kvinnor värdesätter socialt liv mer?

Martin. Den källa du söker efter brukar man kalla för "motivation" eller med ett lite finare ord isom ofta används i salongerna"incitament".

När man läser en del kommentarer blir man lätt förundrad... Inbillar ni er verkligen att det inte finns jämställdhetsproblem längre? Tack och lov tror jag att majoriteten inser att vi har mer kvar att göra på den här punkten. Frågan är bara vad? Det är lätt att säga att vi ska vara jämställda, men trots all god vilja så finns problemen kvar!

Om det bara finns kvinnor, som arbetar på en advokatbyrå typ 20/20. Kan man då säga att den byrån är jämställd, även om det finns löneskillnader på byrån?

Jag tar för givet att på den här advokatbyrån har alla högre lön är motsvarande manliga jurister på andra byråer och fördelningen är 50 % av män/kvinnor.
Något annat vore hyckleri.
https://www.advokatfritz.com/medarbetare/

Anton. Ja, se där. 13/13, ink maskotten Alice så får man 14/14 i så fall. Undrar hur man tänker om jämställdhet på denna byrå? Har man jämställdhetsplaner? Vad gör man för att få manliga sökanden m.m.? Det vore oerhört intressant att få svar och en reflektion här.

Anledningen till att skillnaderna finns kvar hänger till stor del ihop med en felaktig för att inte tala om fördomsfull och sexistisk problembeskrivning. Med fel problembeskrivning får man fel och ineffektiva åtgärder. För effektiva åtgärder så måste man förstå problemet, dvs titta på de skillnader som är relevanta, inte bara gång på gång upprepa dåliga jämförelser av data som framför allt är lätta att samla in. Precis som i alla andra yrken så finns det många faktorer bakom lönesättningen, det är först när dessa studeras och jämförs på individnivå som det är möjligt att avgöra om en lön är rätt eller inte. Att det finns oförklarade löneskillnader mellan grupper som inte beter sig lika i karriärval och lönesättande faktorer betyder ingenting, det finns inget som säger att grupperna borde vara lika i det läget, det handlar bara om att försöka luras med feltolkning av statistik.

Män är som regel snikna loppor som ska ha mycket för inget - så vem är förvånad. :-)

När det är så att främst manliga advokater efterfrågas av åtalade så kan man anse att de gör ett bättre jobb än sina kvinnliga diton. De bör ju i alla fall tjäna mer pengar pga detta. Eller tycker inte du det? I övrigt har jag har svårt att bara tycka någonting i frågan men vad man vet är att intelligenta män generellt är intelligentare än intelligenta kvinnor. Ex. herr- och damschack...?

Vad som däremot oroar mig betydligt mer än att manliga jurister tjänar några procent mer än kvinnliga är https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnor-far-lagre-straff-an-man/

Vad är det för tomtar som skriver i det här forumet? "Män gör ett bättre jobb", är det den universella sanningen alltså. Tror det är några som känner sig hotade av jämställdhet och som kanske inte är så nöjda med sina karriärer själva. Patetiska argument hur som helst....

Högst sannolikt bara som vanligt; dvs fake news.. Länk till studien tack. Jag betvivlar starkt att alla lönepåverkande faktorer rensats. Gäller detta i så fall endast anställda jurister eller har de som ex. driver eget också räknats in.. Känns som vanligt; en feministisk agenda, en förljugen och vinklad studie och samma gamla mossiga tes som vanligt att kvinnor skulle vara diskriminerade. Aldrig har det funnits någon grupp i världshistorien som varit mer privilegierad än den västerländska kvinnan. Hon borde skämmas för allt hon fått men aldrig tackat för.

"Konstigt" att de hoppat över en massa förklarande faktorer.
Varför är inte t.ex. olika befattning, föräldraledighet, sjukledighet och övertid med?

Alltså sådana förklarande faktorer som brukar få ned lönegapet till noll eller under noll.

Musse. Det är här du laborerar med begreppet en svensk tiger. Man gör undersökningar och avgränsningar i statistiska undersökningar och fakta som är politiskt korrekta och som inte kan uppfattas som stötande. Därför utelämnar man (medvetet) det viktiga. Det är därför man med en "one liner" konstaterar att män tjänar mer än kvinnor. Man tar inte reda på varför män tjänar mer än kvinnor, t.ex. att män i genomsnitt har arbetat fler timmar under året eller vad det nu kan vara, vilket inte redovisas och sedan nystar upp problemställningarna därifrån. Jag tycker att det är jättebra att man satt "fake news" på den svenska dagordningen. Så att vi med denna utgångspunkt kan försöka lösa våra samhällsproblem på riktigt och inte bara på låtsas.

Lönen är inte något man bara får som en nickedocka. Det är minst lika mycket att man kräver.
Dessutom har man accepterat ett avtal. Avtal skall hållas. Vid nästa revision får man väl ladda med statistik på orättvisor som inte är subjektiv. Alla vill ha mer. Även männen. Och staten som älskar skatt.

Det låter som en strålande affär att anställa kvinnor, med andra ord. Undrar varför någon arbetsgivare anställer en enda man, då det inte verkar vara särskilt lönsamt?

Då vill jag bara påminna om att det svenska samhället bygger på jämställdhet och andra demokratiska värderingar. Det är lätt glömma bort när det gäller män. Du skämtar säkert, men du håller väl ändå med om att detta är märkligt, även om man kan tycka att resonemanget är något omvänt mot vad brukar ta upp i media. Jag tror säkert att du håller med om att en jämn könsfördelning m.m. är det som man ska sträva efter i alla typer av verksamheter. Likaså likvärdig lön för likvärdigt arbete. Därför måste man också ta reda på varför det ser ut som det gör Alltså vad är orsaken?

Tekniker kontra vårdpersonal på sjukhus.
Det har prövats i domstol som pilotprojekt.
De var INTE lönediskriminering.
Orsakerna är flera, men inte med utgångspunkt i kön i sig.