Skip to content

Lättnader för skuldsanering gav "kraftig" ökning av ansökningar - 12 300 ville ha hjälp förra året

Foto: Janerik Henriksson/TT

Nya lättnadsregler för skuldsanering har lett till en kraftig ökning av antalet ansökningar. Det visar ny statistik från Kronofogdemyndigheten.

 

Under förra året lämnades drygt 12 300 ansökningar om skuldsanering in till Kronofogden. Det motsvarade en ökning med tio procent jämfört med 2015.

- Ökningen beror dels på att många väntade med sin ansökan till de nya lagarna infördes samtidigt som att lättnaderna för den som ska betala har gett effekt, säger Per Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

- Det är däremot för tidigt att säga om uppgången är långvarig eller temporär. Vi kommer att följa utvecklingen noggrant. 

De nya skuldsaneringslagarna trädde i kraft den 1 november förra året och Kronofogden ser än så länge en kraftig ökning av antalet ansökningar.

De lättnader som medges i den nya lagstiftningen är bland annat två betalningsfria månader per år och en betalningsförmedling som innebär att den skuldsatta betalar en summa per månad till Kronofogden som sedan sköter fördelningen till dem som ska ha betalt.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt