Skip to content

Både kvinnor och män kallas till mönstring - idag återinförde regeringen allmän värnplikt

Kronprinsessan Victoria genomförde en tre veckor lång utbildning vid Swedint utanför Södertälje 2003. Foto: Jan Colsiöö/TT

Regeringen beslutade idag att återinföra den allmänna värnplikten i Sverige - nu även för kvinnor. Redan i sommar kan 13 000 män och kvinnor födda åren 1999 och 2000 kallas till mönstring.

 

Cirka hundratusen svenska 18-åringar kommer snart att få sin kanske första kontakt med Försvarsmakten. Av dessa kommer cirka 13 000 unga att tvingas att mönstra - och det gäller alltså både män och kvinnor, rapporterar TT.

Av dessa kommer i sin tur totalt cirka 8 000 att sedan tas ut för militär grundutbildning under de kommande åren 2018 och 2019. 

Skulle världsläget förändras kan det bli ännu fler unga som behöver "göra lumpen".

Frivillighet fyller inte förbanden
Bakgrunden är att regeringen vill ha ett "stabilare personalförsörjningssystem och öka den militära förmågan".

Försvarsminister Peter Hultqvist säger till TT att beslutet beror på att säkerhetsläget har förändrats och att det nuvarande frivilliga försvarssystemet "inte består trycket" för att kunna lösa behovet av "fulla övade förband".

Skyldighet att mönstra
Skyldigheten för de unga att genomgå mönstring införs den 1 juli och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt gäller från den 1 januari nästa år.

Vilja och intresse
Men till grundutbildningen söks i första hand killar och tjejer "som har vilja och intresse" för att göra värnplikt, enligt Hultqvist. I den gruppen ingår både de som vill bli professionella soldater och de som ska vara värnpliktiga och placeras i krigsförband och kallas till krigsförbandsövningar.

Slutade i början av 90-talet
Sverige hade allmän värnplikt under åren 1901-2010. Men redan i början av 90-talet slutade man kalla in alla vapenföra män till grundutbildning.

På senare år har det funnits en frivillig grundläggande soldatutbildning.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt