Skip to content

Kvinnas "varnings-SMS" till ex-makes flickvän om otrohet med ex-hustru kriminellt

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinnan ville varna sin ex-makes nya flickvän för att ex-maken varit otrogen medan han var gift - med sin före detta hustru. Kvinnan vidare-befordrade därför en sexuell SMS-konversation mellan ex-maken och hans före detta hustru - till ex-makens nya flickvän. Kvinnan döms nu av hovrätten för ofredande. 

 

Den idag 53-åriga kvinnan åtalades vid Skaraborgs tingsrätt för att på sin blogg ha publicerat SMS och bilder som hon hade kommit över och som hade skickats mellan hennes ex-make och hans före detta hustru som han hade återupptagit en sexuell relation med - trots att han då hade varit gift med den 53-åriga kvinnan.

"Ville varna hennes"
Kvinnan åtalades också för att ha vidarebefordrat SMS:en och bilderna till sin ex-makes nya flickvän. Hon erkände i sak men nekade till brott och hävdade att hon bara hade försökt varna ex-makens nya flickvän.

Hennes berättelse redovisas i tingsrättens dom:

"Hon har på ett ingående sätt berättat hur hon hamnade i en djup kris när hon upptäckte att MÄ1 (ex-maken) var otrogen med sin före detta fru MÄ2. Hon har förklarat att hon hittat SMS-konversationer i MÄ1:s telefon innehållande detaljerade sexuella meddelanden mellan MÄ1 och MÄ2 samt bilder på bl.a. könsorgan som skickats dem emellan."

"Efter det att hon fick reda på att MÄ1 träffat en ny kvinna ville hon varna henne för MÄ1. Hon ville inte att MÄ3 (ex-makens nya flickvän) skulle råka ut för samma sak som hon. Det var därför som hon skickade SMS och MMS till MÄ3. Det var inte i syfte att sexuellt ofreda eller skada MÄ3." 

Måste tillfredsställa egna sexualiteten
Tingsrätten konstaterade att de SMS och MMS som kvinnan hade skickat till ex-makens nya flickvän var av grov sexuell natur och att de kunde anses kränka ex-makens nya flickväns sexuella integritet.

För att kunna dömas för sexuellt ofredande krävs dock att gärningen också har "retat eller tillfredsställt" gärningspersonens egen sexualitet - vilket inte var fallet här.

Kvinnan friades därför på den åtalspunkten.

När det gäller de uppgifter som kvinnan publicerat på sin blogg konstaterade tingsrätten att hon var ansvarig för detta enligt personuppgiftslagen PUL.

Känsliga uppgifter om sexliv
Det stod klart att kvinnans hade publicerat ex-maken och hans ex-frus namn i ett sammanhang som tydligt kopplades till känsliga uppgifter om deras sexliv. Att publicera sådana uppgifter är straffbart - oavsett syfte, enligt tingsrätten.

Tingsrätten dömde därför kvinnan för brott mot personuppgiftslagen till 60 dagsböter à 330 kronor - alltså totalt 19 800 kronor - och 5 000 kronor vardera i skadestånd till ex-maken och den andra kvinnan.

Domen överklagades till Göta hovrätt som nu instämmer i tingsrättens bedömning när det gäller brottet mot personuppgiftslagen.

Döms för ofredande
När det gäller kvinnans SMS och MMS till exmakens nya flickvän anser dock hovrätten att detta i och för sig inte handlade om sexuellt ofredande utan om "vanligt" ofredande.

Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom och dömer kvinnan för brott mot personuppgiftslagen och ofredande till 80 dagsböter à 330 kronor - alltså totalt 26 400 kronor - och skadestånd på 5 000 kronor även till ex-makens nya flickvän.

 

  • Alt-texten
    Sofia Sars

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt