Skip to content

Kriminellt skicka "hatiska" mail om muslimer till media - döms för hets mot folkgrupp

Foto: Jessica Gow/TT

Mannen skickade sina e-mail om muslimer till regeringskansliets officiella adress och till dagstidningars redaktionsadresser. Hans syfte får därför anses ha varit att ett flertal personer skulle ta del av dem. Mannen döms nu av hovrätten för hets mot folkgrupp.

 

Den 75-årige mannen åtalades vid Lunds tingsrätt för hets mot folkgrupp enligt följande gärningsbeskrivning:

"X (den tilltalade) har skickat ett mail till Dagens Nyheter, till enskilda journalister på samma tidning, till enskild vid Sveriges Riksdag samt till Regeringskansliet vari han uttryckt sig hatiskt och nedsättande mot EU-migranter, personer som erkänner sig till den islamiska tron samt personer med härstamning från Somalia på grund av just respektives ras, hudfärg, nationellt och etiskt ursprung samt trosbekännelse."

"X har skickat ett mail till Svalövs kommun, Helsingborgs Dagblad och Lokaltidningen för Landskrona vari han uttrycket sig hatiskt och nedsättande mot personer som erkänner sig till den islamiska tron på grund av just deras trosbekännelse."

Måste spridas till fler än ett fåtal
Lunds tingsrätt kom fram till att den tekniska undersökningen visade att e-postmeddelandena hade skickats från 75-åringens dator. Tingsrätten slog också fast att meddelandena "tveklöst" uttryckte missaktning för muslimer, EU-migranter och somalier.

För att en person ska kunna dömas för hets mot folkgrupp krävs dock att meddelandet har spritts till fler än ett fåtal personer.

Tingsrätten skrev i sina domskäl:

"Mailen har skickats dels till enskilda, dels till gemensamma e-postbrevlådor såsom registratorsbrevlåda och redaktionsbrevlådor. Även om X inte visste hur många personer som har tillgång till e-postkontona på Dagens Nyheter, Regeringskansliet, Svalövs kommun, Helsingborgs Dagblad och Lokaltidningen i Landskrona kan det hållas för säkert att han räknade med att det kunde vara fler än ett fåtal. Av epostmeddelandena framgår dessutom att hela syftet med meddelandena varit att sprida innehållet."

Villkorlig dom och dagsböter
Tingsrätten slog därför fast att båda e-postmeddelandena hade blivit spridda och att åtalet var styrkt.

Mannen dömdes för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 60 dagsböter.

Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge - som nu fastställer tingsrättens dom utan närmare motivering.

 

Ludvig Wiklander

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt