Skip to content

Krav på kassaregister även för utländska torghandlare - lucka i lagen täpps till

Foto: Leif R Jansson/TT

Den nya kassaregisterlagen har lett till att fler torghandlare registrerar sig utomlands. Men från den 1 maj måste även dessa använda kassaregister och lämna kvitto.

 

År 2014 blev det lag på att ha kassaregister även för torghandel, handel på marknader, mässor och liknande.

Reglerna mötte protester från handlarna som bland annat vände sig mot att tvingas använda kassaregister som inte var gjorda för utomhusbruk på svenska breddgrader i regn, rusk och vintertemperaturer.

Lucka i lagen
Men utländska företag var helt undantagna från kravet och det fanns därmed en lucka i lagen.

Skatteverket gjorde en granskning som visade att lagen lett till att fler företag flyttade utomlands, framför allt till Estland, för att komma undan kravet på kassaregister.

Undantaget tas bort
Från den 1 maj tas alltså det här undantaget bort. De utländska företagen måste framöver använda ett kassaregister som är certifierat i Sverige eller ett kassaregister som godkänts i ett EES-land med liknande krav.

Syftet är enligt regeringen att se till att konkurrensen inte blir snedvriden på grund av olika regler för svenska och utländska företag. Det blir också enklare för Skatteverket att granska utländska företag som bedriver verksamhet i Sverige.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Gäller samma regler även för korvmojar? Sist var jag med familjen på mässan i Älvsjö och stod i kö minst 15 min för att köpa korv med bröd. Tyvärr, ingen SWISH eller kort - bara CASH och ingen mat. Hungriga fick vi också parkeringsbot därför att vi kom 5 min för sent efter att betald tid gick ut.

Problemet är att det inte finns kassaregister till rimliga priser som är anpassade för torg- och marknadshandeln. Dvs kassaregister som är utvecklade och konstruerade för att dagligen året om kopplas upp och ner samt transporteras i bil, och under dagarna användas utomhus i kyla, i regn, i starkt solsken, i dammig miljö.

De som har en butik inomhus kan köpa kompletta kassaregister för drygt 6.000:-, men kassaregister för den typ miljö som jag nämner ovan kan tekniskt sett inte konstrueras och produceras för ett pris under 50.000-60.000 kr givet att även produktionsserierna blir vettiga.

Att som mobil korvgubbe tvingas investera 60.000 kr, när korvståndet klarar sig med 6.000 kr är inte ok.