Skip to content

Juriststudenterna processar mot staten om lucka i lagen för näthat - "ingen drake är för stor"

Juriststudenterna Nils Magnell och Hanna Stern utanför JK i Stockholm.

Enligt hovrätten borde det näthat som hovrätten friade en man från vara kriminaliserat. Detta tog två juriststudenter fasta på och har nu inlett en process mot staten. ”Ingen drake är för stor”, säger Hanna Stern och Nils Magnell som nu företräder journalisten Irena Pozar som fick ta emot näthatet.

 

Hanna Stern och Nils Magnell delar sin tid på juristlinjen i Stockholm med ett engagemang hos Institutet för Juridik och Internet där de nu företräder journalisten Irena Pozar.

Nyligen lämnade de in en stämningsansökan till Justitiekanslern med krav på skadestånd från staten.

Svensk rätt skyddar inte
Bakgrunden är de grovt hatiska och hotfulla kommentarer som drabbade Irena Pozar under hennes tid som reporter och krönikör på Nyheter24 men där hovrätten frikände den man som hade åtaladts för kränkningarna.

- Vi blev intresserade för att det blev så tydligt att svensk rätt inte skyddar henne mot de kommentarer hon blev utsatt för, säger Nils Magnell.  

- I förlängningen handlar det dessutom om rätten till yttrandefrihet och att människor inte ska tystas på grund av risken för kränkningar.

Påverkar hennes liv
Nils Magnell och Hanna Stern har med stöd av sin mentor - advokat Sebastian Scheiman - formulerat stämningsansökan där man kräver skadestånd för bristerna i svensk rätt.

- Det är ett stor ansvar som vi har tagit på oss och vi vet att detta påverkar hennes liv,  säger Hanna Stern. 

- Men jag tror att hon känner sig trygg och mer förstådd av oss som hör till en yngre generation och har en annan relation till internet.

- Man blir inte riktigt tagen på allvar när det gäller kränkningar på internet och Sverige har halkat efter när det gäller lagstiftning både jämfört med Norden och Europa

Arbetar ideellt
Hanna Stern och Nils Magnell arbetar helt ideellt och har lagt ner mycket tid på att gräva i Irena Pozars fall samtidigt som de ska sköta sina studier.

Nils Magnell läser fjärde terminen och Hanna Stern håller på med sitt examensarbete. Att starta en process mot svenska staten var ingenting de räknade med att göra innan de ens hade tagit examen.

- Det är klart att det känns stort men framför allt känns det viktigt. När man har möjlighet att göra detta blir det också tydligt hur betydelsefullt det är att studera och att man faktiskt kan påverka med hjälp av juridiken.

- Nu finns det ingen drake som är för stor att ta sig an och vi kommer att fortsätta på samma sätt.

"Basebollträ och slå ihjäl"
Irena Pozar arbetade under år 2014 som journalist och krönikör på nyhetssidan www.nyheter24.se. En man skrev flera mycket hatiska och hotfulla kommentarer under en av Irena Pozars krönikor.

I kommentarerna stod bland annat ”Det bästa man kan göra för jämställdheten i Sverige är att gå ut med ett basebollträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk” och ”Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister”.

"Borde vara straffbara"
Mannen bakom kommentarerna åtalades för ofredande och dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten. Hovrätten ansåg att mannens gärning inte utgjorde ett sådant "hänsynslöst beteende" att det kunde klassas som ofredande.

Hovrätten var dock kritisk till lagstiftningen och konstaterade i sin dom att ”goda skäl kan anföras för att förfaranden av det slag som är föremål för hovrättens bedömning borde vara straffbara”.

 

Läs även:

"Kniv i feministfitta" yttrandefrihet och inte ofredande - hovrätten friar

"Hovrätten kunde ha använt sitt tolkningsutrymme för det moraliskt rimligaste utfallet"

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt