Skip to content

Jämföra och byta betalkonton - nya regler tar bort hinder för finansiella tjänster

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alla ska kunna öppna ett grundläggande så kallat betalkonto - oavsett var de bor inom EU. Detta blir nya regler även i Sverige i sommar.

Bakgrunden till de hya bestämmelserna är inte bara en omtanke om konsumenterna utan också att man vill "undanröja återstående hinder för en totalt integrerad marknad för finansiella tjänster".

Men enligt direktivet ska det alltså också "stärka medborgarnas förtroende för den inre marknaden och se till att även konsumenter får del av dess fördelar".

"Större transparens"
Det ska därmed bli enkare för alla EU-medborgare att öppna, jämföra och byta betalkonton oavsett var man bor. Bakgrunden är det så kallade Betalkontodirektivet och i sommar träder de nya reglerna i kraft även i Sverige. 

I Sverige beskriver finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund att de nya reglerna med att de ska "leda till större transparens och bättre möjligheter att jämföra avgifter för betaltjänster som är kopplade till betalkonton". 

Kontona måste vara sådana att konsumenter åtminstone ska kunna placera medel, ta ut kontanter samt utföra och ta emot betalningstransaktioner, inklusive betalningar till och från tredje part.

Kort och betalningar via nätet
Det ställs också krav på vilka grundläggande tilläggstjänster som ska ingå, till exempel ett så kallat debetkort och online-betalningar. Dessutom ställs det krav på att bankerna blir tydligare och standardiserar sin avgiftsinformation för betalkonton samt att de har en rutin för att kunderna byter bank.

Lagändringarna föreslås i huvudsak träda i kraft den 1 juni.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt