Skip to content

Ingen brottsskadeersättning till poliserna - skolattacken i Trollhättan var "suicide by cop"

Foto: Övervakningskameror/FUP och Adam Ihse/TT

De två poliser som konfronterade "svärdmannen" vid skolattacken i Trollhättan får ingen brottsskadeersättning. Poliserna anser sig utsatta för mordförsök men Brottsoffermyndigheten anser att "svärdmannen" i själva verket ville ta sitt liv genom att bli ihjälskjuten av polisen - någonting som han också blev. Det ingår dessutom i polisers yrke att hantera den här typen av situationer.

 

- Det är en högre tröskel för poliser att få ersättning för kränkning än för privatpersoner eftersom det kan ingå i deras arbetsuppgifter att ingripa mot hotfulla och våldsamma personer och vara mentalt förberedda på sådana situationer, säger Peter Jonsson, chef för Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet.

De två poliserna fick i polisbilen information om att en man med svärd befann sig på skolan och att en eller flera personer var skadade. När poliserna kom till platsen såg de flera skadade personer.

"Polis - stanna!"
När de var på väg upp till övervåningen fick de syn på mannen med svärdet som gick i riktning från dem. Poliserna stannade och ropade ”polis, stanna och släpp svärdet!”.

Mannen vände sig då om och gick raskt mot dem. Poliserna avlossade sina tjänstevapen när gärningspersonen befann sig bara ett antal meter från dem.

- Poliserna har uppgett att händelsen påminde om de utbildningar och övningar om pågående dödligt våld som de har deltagit i, säger Per Jonsson som är jurist vid brottsskadeenheten.

Har inte kunnat ställas till svars
Mannen avled till följd av skottskadorna och har därför inte kunnat ställas till svars för sina brott. I efterhand har Polismyndighetens gärningsmannaprofilgrupp, GMP, skrivit ett utlåtande om brotten på skolan. 

- Polisens gärningsmannaprofilgrupp skriver att gärningspersonen gått målinriktat mot de två poliserna med ett tydligt syfte att bli skjuten, säger Per Jonsson. 

Poliserna har ansökt om brottsskadeersättning eftersom de anser sig vara utsatta för mordförsök.

Olaga hot - inte mordförsök
Brottsoffermyndigheten har i sitt beslut tagit fasta på gärningsmannaprofilgruppens bedömning om att mannen i själva verket velat ta sitt liv genom att bli skjuten av polisen - så kallat "suicide by cop".

Bedömningen är därför att det inte är frågan om mordförsök mot poliserna utan om ett grovt olaga hot mot tjänsteman.

- Utifrån den här informationen är vår bedömning att poliserna inte har utsatts för en sådan allvarlig kränkning av den personliga integriteten att de har rätt till ersättning, säger Per Jonsson.

Brottsoffermyndigheten har hittills fått in 36 ansökningar om brottsskadeersättning kopplade till skolattacken i Trollhättan.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt