Skip to content

Inga blåljus på polisens nya elbilar - satsar på miljövänliga fordon

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fin väghållning och går väldigt tyst. Men det hjälper inte. Polisens nya elbilar får inte användas till utryckning utan endast för administrativ och civil verksamhet. Testverksamheten pågår för fullt.

 

Polisen håller på och testar tio elbilar i Stockholm, Malmö och Göteborg. Projektet är en del i regeringens och EU:s miljömål– att all trafik inom tätorter ska vara utsläppsfri år 2050.

Lägre driftkostnad
Polisen har cirka 1 900 civila fordon och det blir där som elbilarna sorteras in i storstadsregionerna. Om försöket med elbilarna faller väl ut köper polisen in ytterligare tio stycken.

- Det finns många fördelar med elbilar. De går tyst, släpper inte ut några avgaser och har en lägre driftskostnad än bilar som drivs av fossila bränslen, säger Henrik Långmark, projektledare vid gruppen för miljöledning vid polismyndigheten.

Inte för utryckning
Elbilarna kommer alltså inte att användas som utryckningsfordon, enligt Henrik Långmark.

Elbilarna är automatväxlade och har alkolås. De är även utrustade med ett navigationssystem som guidar till närmsta laddningsstation. Polisen kommer även att installera egna laddningsboxar för att kunna köra längre sträckor.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt