Skip to content

Höjer säkerhetsnivån på kvinnofängelser - "konfliktpunkter" i gängkriminalitet ökar kraven

Foto: Jessica Gow/TT

Fängelserna för kvinnor behöver rustas upp - och anpassas till samma säkerhetsnivå som för män. Först ut är kvinnoanstalten Sagsjön i Göteborg. "Den kvinnliga populationen har förändrats", säger anstaltsdirektören.

 

Kriminalvården vill "utveckla och modernisera" kvinnoanstalterna för en mer "jämlik och jämställd kriminalvård".

Utveckling av anstalten Sagsjön söder om Göteborg är en del av denna satsning.

Säkerhetsnivån måste höjas
Men anstalten bedöms också ha "mycket stora fastighetsmässiga behov" och säkerhetsmässigt behöver kvinnoanstalterna nå upp en nivå som liknar den som finns för manliga intagna, enligt Kriminalvården.

- Den utveckling vi ser är att den kvinnliga populationen har förändrats över tid och det ställer andra krav på oss under den tid som klienten är hos oss. Vi behöver prioritera våra kvinnliga intagna,  säger Hanna Jarl, anstalts- och häktesdirektör.

Ökad gängkriminalitet
Behovet av att differentiera kvinnliga intagna blir enligt Kriminalvården allt större utifrån kvinnornas försämrade psykiska hälsa och ökade "konfliktpunkter" inom gängkriminalitet. 

Sagsjön har 35 platser fördelade på säkerhetsklass två och tre och är en av fyra anstalter som har valts ut i en stor satsning på något som kallas "Kriminalvårdens infrastruktur".

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt