Skip to content

Förklaring som friade en gång "osannolik" en gång till - döms för narkotikabrott

Foto: Stefan Wahlberg/DJ

Det framstår som praktiskt taget uteslutet att en och samma man under kort tid skulle ha kunnat förväxla drinkglas på krogen och därmed av misstag ha fått i sig narkotika. Det konstaterar hovrätten som river upp tingsrättens friande dom eftersom mannen nyligen friades med samma förklaring.

 

Den 28-årige mannen var förra året ute med ett sällskap på en nattklubb i Skövde. Sällskapet beställde in flera flaskor sprit och 28-åringen blev under kvällen så berusad att han senare kollapsade på toaletten.

Polis tillkallades och mannen testade då positivt för amfetamin.

Ingen ytterligare bevisning
Mannen nekade nekade till brott och hävdade att hans glas någon gång under kvällen måste ha förväxlats med någon annans. 28-åringen uppgav att han inte kände tre av de personer som hade befunnit sig vid samma bord särskilt väl.

Skaraborgs tingsrätt konstaterade att det inte fanns någon bevisning, förutom provsvaret, som styrkte narkotikabrott. Ingenting motbevisade hans påstående om att han måste ha fått i sin narkotikan av misstag.

Mannen friades därför av tingsrätten.

Två nämndemän var dock skiljaktiga och hänvisade till att 28-åringen i en friande dom från från förra året vid samma tingsrätt  hade använt precis samma förklaring till varför han den gången hade testat positivt för kokain.

Nämndemännen skrev i sin skiljaktiga mening:

"Det är så osannolikt att ett liknande händelseförlopp, där han skulle fått i sig narkotika av misstag, upprepar sig ännu en gång att X (den tilltalades) utsaga kan lämnas utan avseende." 

Praktiskt taget uteslutet...
Åklagaren överklagade domen till Göta hovrätt som nu instämmer i detta och pekade på den tidigare friande domen:

"I det målet gjorde X samma invändning som han har gjort i detta mål. Detta inverkar enligt hovrättens uppfattning starkt negativt på trovärdigheten av X uppgifter. Det framstår som praktiskt taget uteslutet att han under kort tid skulle ha utsatts för förväxling av glas, eller på annat sätt fått i sig narkotika oavsiktligt."

Mannen döms därför till dagsböter för ringa narkotikabrott.

 

Ludvig Wiklander

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt