Skip to content

Bostadsuthyrning och "digital ekonomi" - här är Skatteverkets lista för årets granskningsprojekt

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fusk med rot och rut fortsätter att vara under Skatteverkets lupp även i år - men särskilt fokus riktas också mot privat bostadsuthyrning, "den digitala ekonomin" och uppgifterna som kommit fram genom den så kallade Panamaläckan.

 

I årets kontroller fortsätter Skatteverket att granska fusk med rot och rut. I år riktar Skatteverket in sig på takarbeten, företag som utför flyttjänster och bostadsförsäljningar där ägaren begärt rot-avdrag utan att ha bott i bostaden. 

"De som avsiktligt fuskar tar till nya metoder", konstaterar Skatteverket som vill hålla jämna steg med fuskarna.

Skatteverket granskar också den så kallade "digitala ekonomin" där en ökad e-handel gjort att nya affärsmodeller växt fram.

Bostadsuthyrning och virtuella valutor
Förra årets granskning av den så kallade "delningsekonomin" fortsätter liksom kontroller av uthyrning av privata bostäder. Även webbutiker, företeelser på mer dolda delar av internet samt virtuella valutor granskas särskilt i år.

Den "mjuka linjen" när det gäller personalliggare har avslutats och fler byggföretag kommer att få betala för fel och brister. Även kontroll av att kontanthandelsförsäljare har godkända kassaregister fortsätter.

Svartarbete och falska fakturor
När det gäller grov ekonomisk brottslighet handlar Skatteverkets granskningar till största delen om organiserat svartarbete, fakturabedrägerier och falska kontrolluppgifter. Där håller man ett särskilt öga på utsatta branscher som bygg, transport och städ.

Terrorism och Panama-läckan
Finansiering av terrorism är också ett område som granskas särskilt, i samarbete med bland andra polisen. Skatteverket samarbetar även med andra myndigheter när det gäller bedrägerier inom välfärdssystemen.

Skatteverkets utlandskontroll fortsätter även under 2017 att arbeta med utredningar som har sitt ursprung i den så kallade Panama-läckan.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt