Skip to content

Åklagare får hård kritik av RÅ - lade ner utredning bara dagar innan "Lotta" mördades

Lotta Rudholm dödades förra sommaren. Mannen dömdes till 18 års fängelse. Illustration: Ingela Landström/TT

En av åklagarna i det så kallade "Lotta-ärendet" får hård kritik av riksåklagaren efter att ha "brustit i sitt förundersökningsledarskap” när det gällde den anmälan som gjordes några dagar innan Lotta mördades. RÅ slår dock fast att åklagaren inte kan hållas ansvarig för det som sedan inträffade.

 

Riksåklagaren har granskat två åklagares handläggning av den anmälan som gjordes av Lotta Rudholm och där förundersökningen lades ned innan hon mördades.

Riksåklagaren skriver att "syftet med granskningen inte har varit att bedöma om mordet på kvinnan kunnat förhindras".

- Jag vill göra klart att mina synpunkter inte ska uppfattas som att åklagarna kan hållas ansvariga för det som senare inträffade, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Vände sig till polisen
Det var den 26 maj förra året som Lotta Rudholm vände sig till polisen för att hon blivit misshandlad av den man som senare skulle komma att mörda henne.

En förundersökning om grov kvinnofridskränkning inleddes och mannen anhölls också i sin frånvaro.

Den 30 maj meddelade dock Lotta Rudholm att hon inte längre ville medverka i utredningen. Då hävdes anhållandet och den 1 juni lades förundersökningen mot honom ned.

Fyra dagar senare blev Lotta Rudholm misshandlad till döds av samma man.

Ingen självständig helhetsuppfattning
I ärendet var två åklagare inblandade. Kritiken riktar sig mot den åklagare som beslutade att lägga ned förundersökningen den 1 juni.

Åklagaren kritiseras för att han inte "självständigt försökt bilda sig en helhetsuppfattning av utredningsläget", utan nöjde sig med den information han fått av den andra åklagaren och från polisen.

Fanns både vittnen och bilder
Det visar sig nu att uppgifterna om att Lotta Rudholm inte längre ville medverka i utredningen lämnades i ett kort förhör i en polisbil.

Det fanns också viss stödbevisning, bland annat uppgifter om namngivna vittnen och uppgifter om att det fanns bilder på skador på henne.

Rädd och "dåligt omhändertagen"
Det framgår också att Lotta Rudholm sagt för att hon blivit "dåligt omhändertagen" av polisen och att hon inte längre ville medverka i utredningen.

Hon sa också att hon var rädd för mannen och därför "ville ligga lågt".

- Min bedömning är att åklagaren borde ha beaktat omständigheterna kring förhöret och kallat kvinnan till ett nytt förhör på polisstationen där hon i närvaro av sitt målsägandebiträde fått svara på om de uppgifter hon lämnat tidigare var riktiga och varför hon ändrat inställning, säger Kerstin Skarp.

- Mycket talar också för att det fanns anledning att vidta ytterligare utredningsåtgärder med anledning av den stödbevisning som fanns. 

"Brustit i sitt FU-ledarskap"
I beslutet konstateras att åklagaren "har brustit i sitt förundersökningsledarskap på ett sätt som inte har varit acceptabelt genom att lägga ned förundersökningen utan att först vidta de ytterligare utredningsåtgärder som följer av Åklagarmyndighetens handböcker och JO:s uttalanden om vikten av att skaffa sig ett fullgott beslutsunderlag innan en förundersökning läggs ned".

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt