Skip to content

61 miljoner till frihetsberövade förra året - pappa som friats efter resning fick mest av staten

Justitiekansler Anna Skarhed. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det lönar sig att begära skadestånd av staten när det gäller frihetsberövanden - men knappast när det gäller personuppgifter och brott mot Europakonventionen. Det visar Justitiekanslerns årsredovisning för förra årets verksamhet.

 

Justitiekanslerns årsredovisning för förra året visar att nästan 90 procent av dem som begärde skadestånd för att ha suttit frihetsberövade fick ersättning av staten.

Totalt betalade staten ut 61 388 000 kronor i sådan ersätting.

Högst 760 000 kronor
I 90 ärenden översteg skadeståndet 100 000 kronor och i 32 ärenden var beloppet högre än 200 000 kronor.

Advokaterna gick inte heller lottlösa utan fick förra året totalt 2 183 000 kronor av JK för sitt arbete.

Det högsta ersättningsbeloppet i ett enskilt ärende låg på 760 000 kronor. Målet gällde den pappa som dömts till fyra års fängelse för att han bland annat skulle ha brutit armen på sin nyfödda dotter.

Mannen beviljades resning och frikändes i mars 2015 efter att det visat sig att dottern led av benskörhet och att förundersökningen var bristfällig.

20 procent fick ersättning

Om de frihetsberövade i en majoritet av fallen fick ersättning var det tvärtom när det gällde anspråk på "vanliga" skadestånd från staten.

Där fick bara 20 procent av de sökande ersättning.

Ärendena gällde bland annat förverkande av egendom, behandling av personuppgifter och överträdelser av Europakonventionen.

Förlorade bara tre gånger
När det gäller fall där staten stämdes i domstol träffade JK förlikning i tre fall, i ett ärende återkallade käranden sin talan och i tre fall dömde domstolen staten att betala ut skadestånd.

I 19 fall förlorade den enskilde mot staten eller så avvisades målet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Skrämselpropaganda?
Vad fyller denna information för funktion utan förklaring eller kritisk analys av författaren?

I statens domstolar förlorade staten alltså bara vid 3 gånger i 22 avgjorda mål.

Det skulle vara intressant med lite genusanalys: Hur mycket av de skadestånd som utbetalas tillfaller män, respektive kvinnor? Utan att veta, så gissar jag att det är rätt så mycket mer som betalats ut till svenska män, än kvinnor. Hur vore det om det inrättades en pott för vart kön som sedan delades broderligt (männens pott) respektive systerligt (kvinnornas) mellan de skadeståndsberättigade efter årets slut. I var pott ligger samma belopp. Så skulle vart kön ges samma möjligheter till rätt till skadestånd.

Om du ska göra ett sådant (icke-relevant) gissande, kanske du först bör kolla på hur många män resp. kvinnor som felaktigt frihetsberövats.

Mata inte trollen.

Nej visst, ska ju tigas ut.

Jag gissar att det är fler män än kvinnor som felaktigt frihetsberövats. Och därför gullas med de frihetsberövade, sett till den totala skaran skadeståndssökande. Eftersom män alltid gullas med.