Skip to content

Uppehållstillstånd och byråkrati tröttar ut utländska studenter - 70 procent hoppar av

Foto: Anders Wiklund/TT

Betalande utländska studenter hoppar av antagningsprocessen och bara en av tre som har antagits påbörjar verkligen sina studier. Det visar nya siffror från Universitetskanslerämbetet (UKÄ).

 

Bara 30 procent av avgiftsskyldiga utländska studenter som antagits till studier i Sverige påbörjar verkligen sina studier. Snårig byråkrati med anmälningsavgifter, tvång att betala en stor del av studieavgiften för att kunna ansöka om uppehållstillstånd och långa väntetider på uppehållstillståndet gör att 70 procent hoppar av. Det visar en kartläggning från UKÄ.

- Rekryteringsprocessen har flera trösklar där vi tappar studenter. Även om det finns stipendier så räcker de inte till alla, så det är stora belopp som ska betalas. Sedan gäller det att uppehållstillståndet beviljas i tid, säger Annika Pontén, tillförordnad myndighetschef för UKÄ.

Svårt med uppehållstillstånd
Enligt UKÄ säger lärosätena själva att processen kring uppehållstillstånden är den största utmaningen just nu. Väntetiderna är ofta långa och ibland får de betalande studenterna inte uppehållstillstånd i tid.

Det är enligt UKÄ en återkommande orsak till att lärosätena betalar tillbaka studieavgifter. 

Minskade med 80 procent
När studieavgifter för studenter utanför EES och Schweiz infördes år 2011 minskade antalet med 80 procent.

Antalet har visserligen ökat sedan dess enligt UKÄ men det är fortfarande betydligt färre än tidigare.

Studentpopulationen har också blivit mindre heterogen, det vill säga spridningen från vilka länder studenterna kommer ifrån har blivit mindre.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt