Skip to content

Storskalig brottslighet hot mot svensk upphovsrätt - regeringen vill skärpa straffen

Förfalskade etiketter från Ida Sjöstedt. Foto: Leif R Jansson/TT

Storskalig brottslighet som riktar sig mot varumärken och kulturella verk blir ett allt större problem. Nu vill regeringen skärpa straffen för att skydda svenska upphovsrättsliga intressen.

 

Omfattande intrång i immateriella rättigheter, ofta på internet, blir allt vanligare och sker inom ramen för en alltmer storskalig brottslighet. Brottsligheten riktar sig mot såväl konstnärer som dataprogrammerare och kända varumärken.

Regeringen vill därför skärpa straffen och konstaterar att det handlar om en strategiskt planerade brottslighet som drivs i kommersiellt syfte.

40 procent av Sveriges BNP
Bakgrunden är enligt regeringen att världsekonomin till stor del har börjat skifta från fysiska tillgångar till immateriella tillgångar. Enligt internationella rankningar ligger Sverige långt fram i den utvecklingen.

Redan i dag står näringar som intensivt utnyttjar immateriell egendom för fler än vart tredje arbetstillfälle och för 40 procent av Sveriges bruttonationalprodukt.

För kulturella och kreativa näringar, som ständigt skapar nya produkter och tjänster, är möjligheten att få upphovsrättsligt skydd en viktig komponent för till exempel författare, kompositörer och programmerare, skriver regeringen.

Upphovsrätten viktig komponent
Regeringen tillsätter därför en utredning som ska se över hur man kan komma åt de allvarligaste fallen av upphovsrätts- och varumärkesintrång. 

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 februari nästa år.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

En enskild individ som t.ex Håkan Lans höll på att bli utfattig, om han nu inte blev det, p.g.a. att han själv fick bekosta advokater och annan juristhjälp, för att skydda sitt verk som i slutändan borde givit landet Sverige rätt stora skatteintäkter.
(Läs gärna om båt- och flygpositionering som Håkan gav bort för hans motpart var US Gow och det är ingen som en enskild klarar av att hantera.)
Man kan fråga sig hur mycket som har stulits och därmed också medför ett inkomstbortfall för landet. Skulle gissa på hundratals miljarder som om vi går på 70 års gränsen försvunnit från Sverige. Undar hur mycket sjukvård vi fått för de pengarna.
Kan inte se något fel i att landet hjälper upphovsrättsmannen vid konflikt mot storbolagen.

En befogad fråga i sådana här fall är att konstnärer/artister/författare verkar åtnjuta ett mycket starkare skydd jämfört med patent.

Vad hindrar att samma skydd ges till uppfinnare? 70 års upphovsrättsskydd är inte fy skam.

Fallet Håkan Lans är ett typexempel på hur sådana här lagar missbrukas av storföretagen. IBM och Fujitsu tror jag det var som bara kapade hans grafikkortskoncept rakt upp och ner, enda skälet till att han slutligen fick betalt var att IBM utifrån en konflikt med japanska bolag valde att betala ersättning till Lans och således indirekt erkände patentet. Men vad han råkat ut för är att bli begravd i papper, juridiska fulknep och allt möjligt annat av bolag med enorma resurser i deras försök att komma åt hans verk.

Det här är fallet i svensk upphovsrätt också kan jag tycka, upphovsrätten spelar mindre roll än vad de ekonomiska resurser som finns gör. Vad som skulle behövas är snarare en uppstramning eller reglering av hur sådana här mål avgörs, för att förhindra att dränka motparten i pappersberg och lämna in stämningar om allt möjligt bara för att få processer att dra ut på tiden och bli dyrare. Dessutom kommer det behöva förankras internationellt för att det ska få ordentligt genomslag, men att skärpa straffen kommer inte påverka sådana här problem, de resursstarka kommer fortsatt köra över de svagare när helst de vill åt något i vilket fall.

Vad det här snarare handlar om tror jag är att gå runt det nedskjutna infosec-direktivet, eller det som blev Lagen om Elektronisk Kommunikation i Sverige, vilket gav polisen rätt att begära ut information om vem som helst, oaktat om brottet var ringa (var nog någon av 6:16-paragraferna?). EU-domstolen slog fast att så går det inte att göra, sådant kan bara lämnas ut om det rör grov brottslighet, och innan utslaget försvarade staten den här lagen med näbbar och klor. När det inte gick så försöker man den andra vägen istället, nämligen att skärpa straffen på diverse upphovsrättsliga brott som egentligen anses som ringa till att bli svåra, så vi alla kan övervakas och klämmas åt för minsta lilla igen.

Har svårt att se som sagt att det här är något som gynnar de svagare parterna.