Skip to content

Storskalig brottslighet hot mot svensk upphovsrätt - regeringen vill skärpa straffen

Förfalskade etiketter från Ida Sjöstedt. Foto: Leif R Jansson/TT

Storskalig brottslighet som riktar sig mot varumärken och kulturella verk blir ett allt större problem. Nu vill regeringen skärpa straffen för att skydda svenska upphovsrättsliga intressen.

 

Omfattande intrång i immateriella rättigheter, ofta på internet, blir allt vanligare och sker inom ramen för en alltmer storskalig brottslighet. Brottsligheten riktar sig mot såväl konstnärer som dataprogrammerare och kända varumärken.

Regeringen vill därför skärpa straffen och konstaterar att det handlar om en strategiskt planerade brottslighet som drivs i kommersiellt syfte.

40 procent av Sveriges BNP
Bakgrunden är enligt regeringen att världsekonomin till stor del har börjat skifta från fysiska tillgångar till immateriella tillgångar. Enligt internationella rankningar ligger Sverige långt fram i den utvecklingen.

Redan i dag står näringar som intensivt utnyttjar immateriell egendom för fler än vart tredje arbetstillfälle och för 40 procent av Sveriges bruttonationalprodukt.

För kulturella och kreativa näringar, som ständigt skapar nya produkter och tjänster, är möjligheten att få upphovsrättsligt skydd en viktig komponent för till exempel författare, kompositörer och programmerare, skriver regeringen.

Upphovsrätten viktig komponent
Regeringen tillsätter därför en utredning som ska se över hur man kan komma åt de allvarligaste fallen av upphovsrätts- och varumärkesintrång. 

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 februari nästa år.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt