Skip to content

Slut på "mjuka linjen" efter 12 094 kontroller - nu ska byggbranschens personalliggare nagelfaras

Foto: Claudio Bresciani/TT

Systemen med personalliggare på byggarbetsplatser lämnar mycket övrigt att önska. Skatteverkets kontroller under första året med de nya reglerna visar på många fel och brister. Nu är den "mjuka linjen" slut och fler kommer att få betala kontrollavgift.

 

Den 1 januari 2016 blev elektronisk personalliggare obligatorisk på landets byggarbetsplatser och nu konstaterar Skatteverket att det -  trots de nya reglerna - finns många fel och brister.

Kontroller skärps 2017
Vanligast är att de anställda inte registreras i personalliggaren och att den inte kan presenteras överhuvudtaget när Skatteverket kommer för att kontrollera.

I år kommer kontrollerna att skärpas.

- Vi konstaterar att det inte finns rutiner för en fungerande personalliggare på väldigt många byggarbetsplatser. Men viljan att göra rätt inom branschen är ändå stor, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandel på Skatteverket.

Inga sanktionsavgifter
Sammanlagt gjorde Skatteverket 12 094 kontroller under 2016 på olika byggarbetsplatser för att se om de följer lagen om personalliggare.

Till en början tillämpade man en så kallad "mjuk linje" i sina kontroller av personalliggarna under första halvåret och utfärdade inga sanktionsavgifter alls.

Även under andra halvåret tog man hänsyn till att lagstiftningen var ny.

Slut på "mjuk linje"
Men nu är det alltså slut med det. Under 2017 blir det hårdare kontroller och färre som slipper undan.

- Vi kommer att göra återbesök och har felen inte rättats till då kommer vi att utfärda sanktionsavgifter, säger Conny Svensson.

Under 2017 kommer man också att lägga mer resurser på att identifiera de byggarbetsplatser som omfattas av lagen men som inte har anmält bygget till Skatteverket, vilket de enligt lag är skyldiga att göra.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt