Skip to content

Missbruk av fentanyl och hemmaodling av marijuana ökar - spice minskar

Foto: Tom Gannam/AP/TT

Polisen varnar för att livsfarliga fentanylpreparat blir en allt vanligare drog i Sverige. "Att ta det är som att spela rysk roulette". Även odling av marijuana för "hemmabruk" ökar. 

 

Olika typer av fentanyl ökar i tillgänglighet på den svenska drogmarknaden. Det är en syntetisk opioid som egentligen används som smärtlindring.

Enligt polisen utmärker sig den narkotikarelaterade dödligheten här genom att de som överdoserar är yngre personer.

- Att ta det är som att spela rysk roulette. Substanserna är mycket potenta och svårdoserade, säger Stewe Alm, narkotikaexpert på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Cannabis mest spridda drogen
Enligt polisens och tullen drogstatistik är annars cannabis fortfarande den mest spridda drogen medan man ser att spice minskar.

Det finns enligt polisen indikationer på att inhemsk odling av marijuana har ökat påtagligt. Det handlar om småskaliga odlingar för eget hemmabruk.

Nätförsäljning ökar
Även nätförsäljning av droger har ökat och polisen pekar på komplexiteten med kryptovaluta, anonymiserad internettrafik och dolda marknadsplatser på Darknet.

Personer som köper droger på internet är också i hög utsträckning okända för polisen. Detta tycks särskilt gälla för kvinnliga köpare.

Beslag av läkemedel
Narkotikaklassade läkemedel är den näst största gruppen av beslagtagna missbrukssubstanser i Sverige och den trenden är enligt polisen och tullen stadigt ökande.

Beslagen av nya psykoaktiva substanser (NPS) har också ökat. Även dessa substanser säljs företrädesvis på nätet men har ännu inte klassats som narkotika eller som hälsofarliga.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Varför inte istället legalisera allt och sluta kalla frihet för missbruk?

Vilka samhälleliga rättigheter skulle en sådan "fri" brukare avsäga sig per automatik? Eller inbillas det att riskerna med användningen av dylika preparat försvinner för att de blir lagliga...

En stor del av riskerna kommer just från själva förbudet. Köparna är ofta tvungna att begå brott eller prostituera sig för att kunna betala för varorna och de tvingas ta kontakt med kriminella för att få köpa. Ofta är själva livet runt drogerna mycket mer nedbrytande än själva drogerna i sig. Brukarna löper dessutom risk att varorna de köper är något annat än det utges för, det kan hända att de får olika former av "fultjack". För övrigt är det stötande för rättskänslan att staten skall lägga sig i vad vuxna människor väljer att göra med sina liv.