Skip to content

Mail till hustru och kolleger efter otrohetsaffär grovt förtal - kvinna döms i hovrätten

Foto: Maja Suslin/TT

När mannen var på tjänsteresa var han otrogen med en kvinna. När han inte var intresserad av att inleda någon längre relation började det komma SMS och e-mail - först till honom själv, därefter till hans hustru, vänner, kollegor och affärsbekanta. Kvinnan döms nu för grovt förtal och ofredande.

 

Otrohetsaffären utspelade sig en natt 2006 då mannen var på tjänsteresa till Stockholm. Enligt mannen var det en engångsföreteelse men enligt kvinnan kom de att träffas regelbundet under en tid.

När mannen drog sig ur började det komma anonyma SMS - och skilsmässohandlingar som skickades hem till mannen och hans hustru.

Erkände för sin hustru
Även hustrun fick SMS där mannen pekades ut som notoriskt otrogen med flera kvinnor. Mannen erkände till slut otroheten för sin hustru och tillsammans anmälde de kvinnan till polisen redan år 2006.

SMS:en fortsatte dock att komma.

Tre år senare övergick trafiken till e-mail som skickades till mannens privata vänner, kollegor och affärsbekanta. I mailen angavs att mannen och hans hustru var så kallade "swingers", att frun var ”sexslav” och att paret var bedragare.

Ordval och stavfel
Den kvinna som mannan hade haft otrohetsaffären med åtalades till slut vid Eskilstuna tingsrätt för ett 30-tal e-postmeddelanden och 17 SMS. Hon nekade till brott.

Eskilstuna tingsrätt konstaterade att e-postmeddelandena och SMS:en kunde knytas till kvinnan trots att det inte gick att fastställa detta tekniskt.

Tingsrätten baserade istället sin bedömning på att paret hade beskrivit en trovärdig händelsekedja och att de anonyma meddelandenas innehåll, ordval, stavfel och övriga detaljer stämde väl överens med annan kommunikation som kvinnan bevisligen hade haft.

32 000 i skadestånd
Kvinnan dömdes därför för grovt förtal när det gällde meddelandena till mannens bekantskapskrets och för ofredande när det gällde SMS:en till mannens hustru. Kvinnan dömdes till villkorlig dom som dock inte förenades med böter eftersom kvinnan hade varit häktad i målet. 

Paret hade begärt cirka 100 000 kronor var i skadestånd för det grova förtalet, men fick nöja sig 16 000 kronor var.

Kvinnan överklagade domen till Svea hovrätt som nu instämmer i tingsrättens bedömning och fastställer domen.

 

Ludvig Wiklander

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt