Skip to content

Mail till hustru och kolleger efter otrohetsaffär grovt förtal - kvinna döms i hovrätten

Foto: Maja Suslin/TT

När mannen var på tjänsteresa var han otrogen med en kvinna. När han inte var intresserad av att inleda någon längre relation började det komma SMS och e-mail - först till honom själv, därefter till hans hustru, vänner, kollegor och affärsbekanta. Kvinnan döms nu för grovt förtal och ofredande.

 

Otrohetsaffären utspelade sig en natt 2006 då mannen var på tjänsteresa till Stockholm. Enligt mannen var det en engångsföreteelse men enligt kvinnan kom de att träffas regelbundet under en tid.

När mannen drog sig ur började det komma anonyma SMS - och skilsmässohandlingar som skickades hem till mannen och hans hustru.

Erkände för sin hustru
Även hustrun fick SMS där mannen pekades ut som notoriskt otrogen med flera kvinnor. Mannen erkände till slut otroheten för sin hustru och tillsammans anmälde de kvinnan till polisen redan år 2006.

SMS:en fortsatte dock att komma.

Tre år senare övergick trafiken till e-mail som skickades till mannens privata vänner, kollegor och affärsbekanta. I mailen angavs att mannen och hans hustru var så kallade "swingers", att frun var ”sexslav” och att paret var bedragare.

Ordval och stavfel
Den kvinna som mannan hade haft otrohetsaffären med åtalades till slut vid Eskilstuna tingsrätt för ett 30-tal e-postmeddelanden och 17 SMS. Hon nekade till brott.

Eskilstuna tingsrätt konstaterade att e-postmeddelandena och SMS:en kunde knytas till kvinnan trots att det inte gick att fastställa detta tekniskt.

Tingsrätten baserade istället sin bedömning på att paret hade beskrivit en trovärdig händelsekedja och att de anonyma meddelandenas innehåll, ordval, stavfel och övriga detaljer stämde väl överens med annan kommunikation som kvinnan bevisligen hade haft.

32 000 i skadestånd
Kvinnan dömdes därför för grovt förtal när det gällde meddelandena till mannens bekantskapskrets och för ofredande när det gällde SMS:en till mannens hustru. Kvinnan dömdes till villkorlig dom som dock inte förenades med böter eftersom kvinnan hade varit häktad i målet. 

Paret hade begärt cirka 100 000 kronor var i skadestånd för det grova förtalet, men fick nöja sig 16 000 kronor var.

Kvinnan överklagade domen till Svea hovrätt som nu instämmer i tingsrättens bedömning och fastställer domen.

 

Ludvig Wiklander

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

11 comments

Det är inte lätt att veta i förväg, men man ska passa sig för psykopater, borderlinepersoner och narcissister. Det kan gå hur illa som helst. I det här fallet lyckades domstolen tydligen reda ut vad som förevarit, men ofta har dessa människor en otrolig förmåga att ljuga sig ur en situation. Jag kommer just från en rättegång där en sådan kvinna stått åtalad. De skäms inte för att ljuga om någonting för att rädda sitt eget skinn.

Grovt förtal och ofredande?Förtal är det men ofredande är det inte.SMS och mejl kunde knytas till kvinnan trots att det inte gick att knyta rent tekniskt.Man ska höga beviskrav säger domare.Tydligen inte i det här fallet

Teoretiskt ska det handla om 97 % säkerhet för en fällande dom men i praktiken handlar det om 80-85 % i allvarligare mål och 50% när det gäller mängdbrott.

Så vad skulle du rubricera en mängd oönskade meddelanden som?

Mängd oönskade mejl? 47 mejl på lång tid är inte ofredande.Oönskade blir mail först när man säger ifrån.Jag får mejl från Apotea flera gånger i veckan.Det blir minst 100 om året.Ofredande per mail.Kan vara tveksamt om mejl verkligen när upp till hänsynslöst beteende.Nej,mejl kan knappast vara ofredande framförallt när mejl kan blockeras.47 mejl på lång tid.Det blir 1 var fjortonde dag.Inte mycket till ofredande

"Oönskade blir mail först när man säger ifrån."
Du framstår som kunnig och sansad.
Dina kommentarer ska jag fortsättningsvis läsa med extra uppmärksamhet .

En del från Internet,tex.Kvinna bombade polis med SMS,mejl samtal,bla 39 samtal på en dag.Friad av Hovrätten för ofredande.En kvinnlig polis friades trots 65 mejl på under kort tid till sin före detta sambo.Så oönskade mejl,sms och samtal betyder inte att ofredande har begåtts

Instämmer. De kräver också skadestånd på det som inte tekniskt kan knytas till kvinnan. Riktigt mysko. Man skulle kunna tro att det rörde sig om en tysk kvinna. Eller nån som vill skuldbelägga någon ytterligare. Fanns inte datalagring? Den var ju hur effektiv som helst, sa Kling.

Vad menar Du med "tysk kvinna"? Har det något med arbogamålet att göra? Alltså att dessa kvinnor skulle hamna i strykklass i svenska domstolar?

Det är väl klart att det är förtal förutom att det också är ofredande: personen har ju mailat dig och skickat sms både OM dig och TILL dig utan att du vill det, och även efter att du tydligt sagt till den här personen så fortsätter personen att kontakta dig.

Så mycket mer ofredande än så kan det väl inte bli?

Ingen i tråden har ifrågasatt förtalsdelen, men Håkan har - på goda grunder anser jag - ifrågasatt om intensiteteten i "uppvaktningen", alltså meddelandena "TILL dig", skulle kunna motivera ett ofredandeåtal. Jag tror att åtminstone en del av de mottagna meddelandena skulle vara konsumerade genom förtalet, d v s skulle ofredande kräva något ytterligare än "bara" förtalsmeddelanden cc den förtalade. Som ju lättare kan beivra förtalsbrottet om det kommer till hans kännedom, även om det förstås kan vara obehagligt att bli påmind om en otrohetsaffär.