Skip to content

Kvotflyktingar ska väljas från länder som gått med på EU:s krav - "använder systemet för kontroll"

Sjöräddning utanför den grekiska ön Lesbos, 2015. Foto: Valdemar Lindekrantz / Kustbevakningen / TT

Kvotflyktingar kan framöver komma att väljas från länder som gått med på krav om att säkra sina egna gränser och hindra flykt till Europa. Förslaget kommer från EU-kommissionen. 


Enligt FN-organet UNHCR är det särskilt utsatta flyktingar som ska väljas ut som kvotflyktingar. Men EU-kommissionens förslag som förhandlas just nu går ut på att det inte bara är utsattheten som ska bedömas.

Kvotflyktingar föreslås väljas ut från länder som gått med på EU:s krav. Länderna ska enligt förslaget hindra att människor flyr vidare genom landet. Länderna ska också vara beredda på att ta emot människor som inte får rätt att stanna i Europa.

Vänsterpartiets Malin Björk har uppdraget att förhandla det nya gemensamma regelverket för EU-parlamentets räkning. Hon säger in en intervju med Sveriges Radio att hon ser brister i systemet.

- Man försöker använda kvotflyktingssystemet för att göra deals och kontrollera migrationsrörelser.

Men migrationsminister Morgan Johansson är positiv till att ställa krav på länderna som flyktingarna kommer ifrån.

- Vi har tusentals människor som tar sig från Nordafrika, framför allt, över Medelhavet och därmed drunknar på vägen. Den situationen kan inte fortsätta.

- Jag har förståelse för att man då ställer den här typen av krav på de länder man samarbetar med, säger han till Sveriges Radio.

  

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

1 kommentar

Sveriges åtaganden när det gäller kvotflyktingar är runt 5000 vilket är en väsentlig skillnad mot de 165 000 ,de flesta oidentifierade,som vällde in 2015.
Frågan är vilkas resurser dessa oidentifierade individer har förbrukat och vilka det är som sitter kvar i sin nöd i hemlandet tack vare den svenska regeringen handlingsförlamning/inkompetens.
http://www.regeringen.se/debattartiklar/2016/09/sverige-ska-ta-emot-fler...