Skip to content

Kvotflyktingar ska väljas från länder som gått med på EU:s krav - "använder systemet för kontroll"

Sjöräddning utanför den grekiska ön Lesbos, 2015. Foto: Valdemar Lindekrantz / Kustbevakningen / TT

Kvotflyktingar kan framöver komma att väljas från länder som gått med på krav om att säkra sina egna gränser och hindra flykt till Europa. Förslaget kommer från EU-kommissionen. 


Enligt FN-organet UNHCR är det särskilt utsatta flyktingar som ska väljas ut som kvotflyktingar. Men EU-kommissionens förslag som förhandlas just nu går ut på att det inte bara är utsattheten som ska bedömas.

Kvotflyktingar föreslås väljas ut från länder som gått med på EU:s krav. Länderna ska enligt förslaget hindra att människor flyr vidare genom landet. Länderna ska också vara beredda på att ta emot människor som inte får rätt att stanna i Europa.

Vänsterpartiets Malin Björk har uppdraget att förhandla det nya gemensamma regelverket för EU-parlamentets räkning. Hon säger in en intervju med Sveriges Radio att hon ser brister i systemet.

- Man försöker använda kvotflyktingssystemet för att göra deals och kontrollera migrationsrörelser.

Men migrationsminister Morgan Johansson är positiv till att ställa krav på länderna som flyktingarna kommer ifrån.

- Vi har tusentals människor som tar sig från Nordafrika, framför allt, över Medelhavet och därmed drunknar på vägen. Den situationen kan inte fortsätta.

- Jag har förståelse för att man då ställer den här typen av krav på de länder man samarbetar med, säger han till Sveriges Radio.

  

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt