Skip to content

Kvinnor har 30 procent lägre pension - studier och barnledighet kan bli pensionsgrundande

Foto: Leif R Jansson/TT

Kvinnor har i genomsnitt har 30 procent lägre pension än män. Nu vill regeringen se över möjligheterna till mer jämställda pensioner.

 

- Vi vet att många pensionärer har det tufft och 80 procent av de msom har garantipension är kvinnor, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

- En viktig del i det fortsatta arbetet är därför att skyndsamt se hur grundskyddet i pensionssystemet kan stärkas. 

Det är den så kallade Pensionsgruppen som nu lägger fram en plan för att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner. Livsinkomstskillnaderna gör att kvinnor i genomsnitt har 30 procent lägre pensioner jämfört med män.

Utöver översynen av grundskyddet och en förenklad överföringen av premiepensionen mellan makar och partners vill regeringen även titta nämare på möjligheterna att studier och barnledighet ska ge pensionsrätt.

Man vill även se om det går att få kvinnor att stanna längre i arbetslivet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Universalmedlet staten rekommenderar befolkningen är att arbeta längre för att få högre pension vilket är den metod som är bäst ur jämställdhetssynpunkt.

Studier och föräldraledighet, liksom värnplikt, ger redan förmåner till pensionen. Dock inte sådan tid som är avklarad innan 1995. https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/vad-paverkar-din-p... Vilket förstås gör så att de som är födda sisådär 20 år innan dess och längre tillbaka inte kommer att kunna åtnjuta förmånen. Det här bestämdes i Riksdagen vid den stora omläggningen av pensionssystemet från ATP till detta vi nu har. Det är alltså vi som är födda från mitten av 50-talet och framåt några decennier som får betala - och när beslutet togs orkade väldigt få sätta sig in i orättvisan.

Om man verkligen vill ändra på skillnader i pension och det likartade inkomstgapet, så borde man väl börja med att förbjuda eller kraftigt försvåra deltidsarbete samt börja diskutera och våga ifrågasätta kvinnors livsval och värderingar (dvs de som är kända orsaker till ovanstående). Eventuellt bör man även se över samhällets och statens incitament för sådana val och värderingar. Inte minst sådana som påstås göra samhället rättvisare, men som egentligen bara cementerar nuvarande tillstånd.
Dvs börja med att jämställa jämställdhetsarbetet så kommer resten på köpet, förutom att man får vänta på generationsskiftena givetvis...