Skip to content

Hårdare reglerna har slagit igenom - färre familjer återförenas, färre permanenta uppehållstillstånd

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Fler tidsbegränsade uppehållstillstånd i stället för permanenta. Nu börjar de nya begränsningarna synas i statistiken enligt Migrationsverket. Allt fler nekas också att ta hit sina familjer.

 

Det har gått ett halvår sedan den tillfälliga lagen om tidsbegränsade uppehållstillstånd började gälla och det syns nu i Migrationsverkets statistik.

- Den tillfälliga lagstiftningen kommer att få ännu större genomslag framöver eftersom många ärenden hittills avgjorts enligt den ordinarie utlänningslagen, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Fler får stanna tillfälligt
En av de stora förändringarna jämfört med tidigare är att de allra flesta som söker asyl beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd i stället för permanenta tillstånd. 

Under de sex månader som gått har Migrationsverket beviljat 44 806 asylsökande uppehållstillstånd. Knappt hälften av dessa fick tidsbegränsade tillstånd. Tidigare var fick bara 1,5 procent av alla asylsökande tidsbegränsade uppehållstillstånd.

Strängare försörjningskrav
De nya reglerna har också minskat möjligheter att ta hit familjemedlemmar. Under perioden 1 januari-20 juli förra året var det endast 112 personer som nekades familjeåterförening.

Sedan dess har 2 328 personer fått avslag på grund av det strängare försörjningskravet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt