Skip to content

Förtur för syskon i skolvalet kan strida mot lagen - ska prövas i domstol

Förskolebarn på promenad. Foto Hasse Holmberg / TT

I Sundbyberg får syskon förtur vid skolvalet - trots kritik om att andra elevers rätt att gå i en skola nära hemmet åsidosätts. Nu ska frågan prövas i domstol.
 

Politikerna i Sundbyberg beslutade före årsskiftet att syskon ska få förtur vid valet till förskoleklass och årskurs ett, rapporterar Sveriges Radio.

- Vi tycker att barnen ska få en så trygg skolgång som möjligt, och vår åsikt är att de får det om de har ett storasyskon på skolan, säger Morgan Lindqvist (M), ordförande för grundskole- och gymnasienämnden i Sundbyberg till P4 Stockholm.

"Nära oavsett"
Han menar att syskonförtyr är lagligt tack vare att Sunbyberg är en geografiskt liten kommun.

- I lagen står det att en elev ska placeras i en skola nära hemmet och i Sundbyberg tycker vi att det är nära till flera skolor oavsett var man bor.

Men syskonförturen har stött på kritik från tjänstemän på barn och utbildningsförvaltningen - och hos oppositionsrådet Peter Schilling (S).

Lagen är ju inte geografisk, så det har inte att göra med om det är nära eller inte. Lagen har andra kriterier och den här lagen är instiftad för att skapa likvärdighet i skolvalet.

Frågan om syskonförturens laglighet kommer att prövas av förvaltningsrätten.

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt