Skip to content

"Den miljard vi tillförs räcker inte" - rikspolischefen begär mer pengar av regeringen

Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Jessica Gow/TT

Ansträngd ekonomi och ett ansträngt operativt läge. Det är Polismyndighetens egen beskrivning av läget under 2017. Verksamheten forstätter att sluka resurser utan att leverera och rikspolichefen vill nu ha ännu mer. "Den miljard vi tillförs är inte tillräcklig", säger han.

 

Polisen befinner sig i ett ansträngt operativt läge med vikande resultat och en ansträngd arbetsmiljö. Det framgår av polisens egen beskrivning av verksamheten när man nu äskar mer pengar av regeringen.

- Den miljard vi tillförs är inte tillräcklig, säger Dan Eliasson, och syftar på regeringens höjda anslag med en miljard kronor för åren 2017-2019.

Ökad våldsbrottslighet
Bakgrunden är enligt polisen bland annat en ökad våldsbrottslighet i storstäderna, arbetet med gränskontroller och högre krav på beredskap mot terrorbrott.

När det gäller omorganisationen lyfter man fram den som en möjlighet "att effektivisera verksamheten" och inte som något som slukar myndighetens resurser medan allt färre brott klaras upp.

Använt hälften
Däremot lyfter man fram att man förra året blev tvungna att anställa 1 131 civila personer vilket också innebar att man gjorde av med ganska mycket pengar.

- Vår bedömning är att vi tvingas använda cirka hälften av anslagskrediten i år i väntan på nya ekonomiska besked från regeringen, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

Men han har "goda förhoppningar inför höstens budgetproposition".

Räknade upp anslag
Den nya prognosen bekräftar enligt polisen, med vissa förändringar, den anslagsprognos som lämnades in i oktober 2016.

Förra året fick polisen ett engånganslag på 283 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att täcka ökade kostnader på grund av flyktingströmmarna.

I budgetpropositionen räknade sedan regeringen upp polisens anslag med en miljard kronor för åren 2017-2019.

Men samtidigt skriver polisen att "det ekonomiska underskott som polisen budgeterar för under år 2017 gör att alla polisregioner har mer pengar att röra sig med jämfört föregående år".

Ökade budgetramar
Budgetramen har enligt polisen utökats med 807 miljoner kronor, en ökning med 3,6 procent. Hur stor utökningen i praktiken blir beror på bokslutet för år 2016.

Men ändå räcker inte pengarna utifrån regionernas bedömningar.

- Därför måste varje region och avdelning hushålla väl med resurserna och intensifiera arbetet med att effektivisera verksamheten, säger Jan Andersson, chef för Polismyndighetens ekonomiavdelning.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

12 comments

Med den förda politiken riskerar antalet poliser att MINSKA över tid vilket är det egentliga problemet, förutom Dan Eliasson.
http://www.expressen.se/nyheter/sd-vill-anstalla-7-000-nya-poliser-pa-sj...

Poliserna verkar tro att deras RPC ska vara deras främsta fackliga företrädare. Och allt som inte går exakt deras väg är hans fel. Snacka om förenklade resonemang. Om någon ska hängas för polisens bristande resultat så är det samtliga riksdagspartier. Samtliga!

Och lösningen nu är självklart inte att fimpa av Eliasson och tro att då blir allt bra.

Alla som gnäller, var tycker ni att Mats Löfving har för del i detta?

Läser idag att en polischef fått sin bil sprängd.
Tur att det inte drabbade en lågavlönad,hårt arbetande polisman på gatan som utför det hopplösa skitjobb som de gör dagligdags.
Peter Springares referat från en vanlig arbetsvecka säger allt om hur de har det och för det är cheferna ansvariga,och de politiska partierna i riksdagen-utom SD som inte fick något inflytande, för då kanske situationen varit något annorlunda.

Även SD var med på omorganisationen.

Rikspolischefen Dan Eliasson klagar över att de ett tusen miljoner kronor som nu tillförs polisen för åren 2017-2019 inte är tillräckligt.
Detta beror väl hur dessa miljoner används. Ska dom som idag bara skyfflas ner i svarta hål som inte gagnar polisverksamheten så har han fullständigt rätt. Om han lägger pengarna på poliserna, de riktiga poliserna och inte på de redan överbetalda cheferna så räcker pengarna ganska långt. De uniformerade och kriminalpoliserna som utför den polisiära kärnverksamheten skulle kunna få sin månadslön höjd med cirka 5 000 kronor under denna treårsperiod. Detta skulle nog kunna minska avhoppen och kanske locka tillbaka några avhoppare.
Polispersonalen skulle nog bli lite nöjdare (detta är inte oväsentligt) men resultaten skulle knappast förändras eftersom det är omorganisationen som utgör hinder för en effektivisering. Hur lång tid ska det ta för beslutsfattarna att förstå att det inte går att centralisera polisen och därefter försöka skapa en chimär av närhet till medborgaren med medborgarlöften och kommunala avtal.

Håller med. Peka på ett land där man centraliserat polisorganisationen på detta sätt med gott resultat på uppklarning, medborgartrygghet etc! Nej, i Sverige måste vi alltid uppfinna hjulet på nytt oavsett hur många ggr vi misslyckas.

Han är tvungen till att klaga. Är ej skickad till att reda ut det uppdrag han är placerad till att göra. Desto fler omständigheter han har att peka på när det inte fungerar tillfredsställande, desto bättre sitter han, där han kommer att sitta ett bra tag till.
Det bör dock tilläggas att det inte enbart är hans eget fel. Det är politikernas hantering av den s.k. omorganisationen.

pga "ökat våld" men det har man ju i tid och otid basunerat från etablissemangets håll att våldet INTE har ökat. Hur ska dom ha det?

Är på polisens sida - dom ska vi nog lyssna på.

polisens största problem idag är nog inte pengarna, utan snarare den politiska styrningen som sker och som har skett under allt för lång tid, vilket resulterat i allt för många politiskt korrekta chefer och alldeles för många politiskt korrekta projekt som poliserna har tvingats genomföra och delta i.
Att sen polisens "verktygslåda" har försämrats, ur ett brottspreventivt/reaktivt sätt, samtidigt som domstolarna allt för ofta dömer återfallsbrottslingar till minimistraff har ju inte gjort polisernas möjligheter att "skydda, hjälpa och ställa tillrätta" det lättare.
Hur mycket polis får vi egentligen här i landet för pengarna?
Hur mycket polis får engelsmän, amerikanare, finnar norrmän för sina pengar?
Håller med Börje Carlsson, vi skulle nog gott och väl kunna skära bort en hel del chefer utan att verksamheten skulle försämras.

Det är den enorma byråkratiseringen och centraliseringen av polisen som verkligen slukar pengar. Fortsätter detta så kvittar det hur mycket extra polismyndigheten än får, den blir i alla
fall inte effektivare och bättre trots ökade anslag. Det är mycket beklagligt att riksdagspartierna
oavsett färg ännu inte har insett detta.

Redan på "Frissans" tid försvann extrapengarna till polisen ned i ett svart hål. Med den hyperbyråkratiska omorganisationen lär det bli ännu värre med framtida pengar.

Dessutom är Eliasson en än värre katastrof än "Frissan", hur omöjligt detta än kan tyckas.