Skip to content

Berusad kvinna som bet polis kan ha drogats på krogen - frias i hovrätten

Foto: Hasse Holmberg/TT

När poliserna omhändertagit den berusade kvinnan gjorde hon våldsamt motstånd - och bet två av poliserna. Själv minns hon ingenting och hävdar att hon måste ha blivit drogad. Hon fälldes av tingsrätten men frias nu av hovrätten eftersom hon kan ha blivit drogad.

 

Den 42-åriga kvinnan åtalades vid Stockholms tingsrätt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Brotten hade enligt åtalet begåtts mot två poliser i samband med att hon omhändertogs för berusning.

Enligt åtalet hade kvinnan bland annat bitit de båda poliserna - i ett fall så hårt att de började blöda så att polisen fick uppsöka sjukvård.

"Huvudet började snurra"
Kvinnan kunde varken medge eller förneka gärningarna eftersom hon inte hade något minne av händelsen.

Enligt henne själv hade hon under kvällen varit ute och druckit vin med en väninna. När väninnan gick på toaletten kom en man fram till henne och bjöd på vin. Han bad henne följa med honom hem men kvinnan tackade nej.

När mannen hade gått och väninnan kom tillbaka kände kvinnan sig dålig och "huvudet började snurra". Hon mindes ingenting efter att väninnan hämtade deras jackor förrän hon vaknade upp på polisstationen morgonen därefter.

Tingsrätten ansåg att kvinnan inte hade ifrågasatt uppgifterna om hur hon enligt åtalet hade betett sig mot poliserna och att vittnesuppgifter gav stöd åt polisernas berättelse.

Inte konkretiserat påståendet
När det gällde kvinnan invändning om att hon hade blivit drogad skrev tingsrätten:

"För att ett påstående från en tilltalad ska kunna godtas enbart därför att det inte blivit motbevisat krävs att påståendet är så konkretiserat att det inte på grund av sin vaghet praktisk sett undandrar sig kontroll. X (den tilltalade) har inte närmare kunna ge några detaljer kring hur hon blivit drogad utan antagit att det måste ha varit genom en drink hon fått av en okänd man."

Tingsrätten lämnade därför invändningen utan avseende. Hon dömdes därför för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst - motsvarande en månads fängelse. Hon dömdes också att betala 10 000 kronor i skadestånd till den polis som hon hade skadat värst.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att kvinnan skulle frikännas till följd av bristande uppsåt.

Kvinnan överklagade domen till Svea hovrätt där hon åberopade ett nytt vittne.

Nytt vittne ger "visst stöd"
Hovrätten slår nu fast att det är bevisat att kvinnan har begått de gärningar som hon åtalats för - objektivt sett. Hovrätten väljer dock att inte lämna hennes invändning om att hon skulle ha blivit drogad utan avseende.

Enligt hovrätten får invändningen "visst stöd" av det nya vittnet och åklagaren har inte motbevisat detta.

Hovrätten anser därför att kvinnan - utan eget vållande - har befunnit sig i "ett tillstånd av tillfällig sinnesförvirring" och därför ska frikännas.

  • Alt-texten
    Sofia Sars

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt