Skip to content

Åtta miljoner för att få män till vård och skola - ska säkra tillgång på arbetskraft

Foto: Ulf Palm/TT

"Fler män behöver arbeta inom våra verksamheter", säger Lena Micko, ordförande för SKL, som nu får åtta miljoner kronor av regeringen för jämställdhetsarbete. Stereotypa könsnormer får inte stå ivägen för att säkra tillgången på arbetskraft inom vård och skola. 

 

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har sedan två år en överenskommelse om att stärka jämställdhetsarbetets inriktning mot män och pojkar.

Nu får SKL ytterligare åtta miljoner kronor för att fortsätta sitt arbete för att fler män och pojkar ska bli medvetna och delaktiga. 

Klara sitt välfärdsuppdrag
I bakgrunden ligger problemen för kommuner och landsting att klara sitt välfärdsuppdrag på längre sikt.

- Fler män behöver arbeta inom våra verksamheter och föreställningar om vad som är manligt och kvinnligt får inte stå i vägen, säger Lena Micko, ordförande för SKL. 

Skolan viktig
Hon pekar också på att förskola och skola har en viktig uppgift när det gäller att utmana stereotypa könsnormer.

- Vi ser att killar får bättre betyg om skolan aktivt arbetar för att ändra manlighetsnormer och skolan blir en tryggare miljö för både flickor och pojkar, säger Lena Micko.

En redovisning ska lämnas till Regeringskansliet senast den 31 mars 2018.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Jag har hört att majoriteten av de som flyr undan krig och förtryck och söker skydd i vårt land är män och de borde vara intresserade av ett fast arbete med stora möjlighet till snabb integration.
Dessutom sa Ullenhag att det är invandrarna som ska torka oss i ändan när vi är gamla.
Hur vårt kan de vara?

Vilket skämt! Aldrig i livet att jag som man skulle vilja jobba i förskola, skola med dagens förutsättningar. Feminism, genuspedagogik, kravlöshet och direkt fientlighet mot manliga könsnormer har gjort det omöjligt för män att verka trots att det verkligen skulle behövas mer manliga förebilder. Det är tragiskt hur det utvecklats.

Trots att skolvärlden, från adeptens arla ålder, befolkas av genuspedagoger och allmänna feminister och andra jämställdhetsivrare så produceras en inte oansenlig mängd pojkar med tveksam värdegrund avseende kvinnosyn, enligt vad som rapporteras i media.
Kanske ett mer traditionellt manlig synsätt kan vara värt att pröva som omväxling i uppfostringsfrågan?

Skit töntiga ursäkter, finns ingen chans i världen att någon av er skulle söka ett sådan jobb under några omständigheter. Förstår inte varför göra sken av att så var fallet under rätta omständigheter. Ingen tror er, så varför slösa sin energi på att låtsas ha ha.

Största skämtet någonsin.
"- Vi ser att killar får bättre betyg om skolan aktivt arbetar för att ändra manlighetsnormer och skolan blir en tryggare miljö för både flickor och pojkar, säger Lena Micko."
Så länge du inte beter dig som en man, utan ändrar dig till kvinnligt beteende är du välkommen att jobba inom skola och barnomsorg?!
Vilken sexism förklädd som sk feminism.
Inte troligt att att någon av oss män känner sig särskilt välkommen.