Skip to content

"Andra chans-kultur" ska rädda skuldsatta företag och privatpersoner - nya regler redan i sommar

Foto: Jessica Gow/TT

EU:s insolvensförordning ska skapa en "andra chans-kultur" för skuldsatta företag och privatpersoner. I sommar börjar reglerna gälla även i Sverige - och svenska beslut om skuldsanering blir då gällande även i andra EU-länder.

 

Nu ska Lagrådet säga sitt om hur EU:s omarbetade insolvensförordning från 2015 ska fungera i Sverige. 

Vilket lands lag tillämpas
Gemensamma EU-regler om gränsöverskridande insolvensförfaranden finns i dag i EU:s insolvensförordning från år 2000. De reglerna handlar i första hand om att samordna nationella insolvensförfaranden.

De reglerar bland annat i vilket land ett insolvensförfarande ska handläggas, vilket lands lag som ska tillämpas och erkännande av utländska insolvensförfaranden.

"Andra chans-kultur"
Men 2015 antog EU en omarbetad insolvensförordning för att skapa mer av en "andra chans-kultur" för skuldsatta företag och privatpersoner. En viktig förbättring är enligt regeringen att svenska beslut om skuldsanering kommer att erkännas och få verkan även i andra EU-länder.

2015 års insolvensförordning blir direkt tillämplig i Sverige och regeringen föreslår även en ny lag med kompletterande bestämmelser till förordningen.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt