Skip to content

"Advokater fungerar som nav i den internationella skatteflykten" - nu spåras mellanhänderna

Advokatbyrån Mossack Fonseca som agerat mellanhand för skatteflykt. Foto: Arnulfo Franco/AP/TT

Banker, skatterådgivare, advokater och företag fungerar som nav i den internationella skatte-flykten. Efter ett OECD-möte nyligen om den så kallade Panamaläckan fortsätter Skatteverket att följa och bevisa långa kedjor av transaktioner.

 

- Mellanhänderna var i fokus på det senaste skattemötet i OECD. Vi ser att vissa banker, skatterådgivare, advokater och företag fungerar som nav i den internationella skatteflykten, säger Margareta Nyström, ansvarig för internationella samarbeten på Skatteverket.

30 skattemyndigheter
Nyligen träffades 30 av OECD-ländernas skattemyndigheter i Paris för att utreda skatteflykt i den så kallade Panamaläckan. Mötet var det tredje sedan avslöjandet och innebar "det största internationella utbytet av skatteinformation någonsin".

I Sverige pågår enligt Skatteverket ett par hundra skatteutredningar som är kopplade till läckan.

Hittills har Skatteverket fattat beslut om sammanlagt 173 miljoner kronor i höjd skatt, inklusive skattetillägg.

1 700 utredningar och revisioner
Enligt Skatteverket har det internationella samarbetet efter Panamaläckan hittills resulterat i 1 700 utredningar och revisioner över hela världen, samt över 2 500 förfrågningar om information mellan myndigheter.

Fler än 100 mellanhänder, så kallade intermediärer, har identifierats. Utöver det har ett stort antal personer i olika länder lämnat självrättelser till respektive skattemyndigheter.

"Fler detaljer än tidigare"
Under mötet delades information om mellanhänder "med många fler detaljer än tidigare", enligt Skatteverket.

Arbetsgruppen har även identifierat olika typer av återkommande skatteupplägg och vilka personer som står bakom. Förmågan att samköra och analysera information har ökat.

Skatteverket framhåller att deras kontrollarbete har blivit mer effektivt tack vare nya samarbetsformer som gör att man "lättare kan följa och bevisa långa kedjor av transaktioner som används vid skatteflykt".

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt